Tradičný jablkový koláč
S príchodom jesene začínajú naše kuchyne rozvoniavať jablkami a škoricou. Na tradičný jablkový koláč potrebujete iba pár základných ingrediencií, ale jeho krehké cesto a výrazná chuť jablkovej plnky vás isto očarujú.
Potrebujeme:
1 kg jabĺk,
400 g hladkej múky,
200 g masla,
200 g práškového cukru,
pol balíčka prášku do pečiva,
1 vajce,
škorica,
soľ
Postup:
Múku premiešame s práškom do pečiva, pridáme nastrúhané maslo, cukor, soľ a vajce. Vymiesime cesto a rozdelíme ho na dva diely. Prvý rozvaľkáme na veľkosť plechu, preložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie, poukladáme naň nakrájané ošúpané jablká a posypeme škoricou. Na jablká položíme druhý vyvaľkaný diel cesta, potrieme ho vyšľahaným žĺtkom, popicháme vidličkou a upečieme doružova pri 180 °C.
Jablká môžeme posypať aj vanilkovým cukrom alebo nadrobno nasekanými orechami. Jablká môžeme aj nastrúhať.