Ryba: morská delikatesa na tanieri
Ak vo svojom každodennom jedálničku potrebujete nejakú obmenu, vyskúšajte miesto mäsových výrobkov pokrmy z ryby. Leto je obdobím, kedy na pultoch ponúkajú rôzne druhy a rovnako ich môžete pripraviť na veľké množstvo spôsobov.
Či už si vyberiete svetoznámu pochúťku v podobe tuniaka alebo siahnete po trochu netradičnom druhu ako vlkovi morskom, nepokazíte vôbec nič. Ich chutné mäso má obrovský potenciál látok, ktoré náš organizmus potrebuje. V tomto prípade hovoríme najmä o omega-3 nenasýtených mastných kyselinách vďaka ktorým pomáhame k správnej funkcii mozgu, celého cievneho systému a samozrejme srdca.
Tieto dary mora sa starajú aj o prísun energie, dodávajú nám dôležité vitamíny ako A, B, D, E, a taktiež minerály v podobe vápnika, horčíka či draslíka. Rybie mäso má nízky obsah tukov a vďaka všetkým týmto výhodám sa hodí ako na raňajky, tak aj na obed alebo neskoršiu večeru, a to z dôvodu, že je to celkom jednoducho stráviteľná delikatesa.
Z tejto morskej pochúťky možno v kuchyni vytvoriť rôzne variácie s tými najrozličnejšími ingredienciami. Väčšina ľudí zvykne rybu pripravovať už naporcovanú, no upiecť ju v celku je tiež veľkým gastronomickým zážitkom. Ak sa rozhodnete pre naporcovanú, nezabudnite si ju hneď na začiatku dôkladne umyť a do vrchnej časti spraviť niekoľko zárezov. Tieto zárezy slúžia ako výborné skrýše pre rozličné bylinky, ktoré rybu nádherne prevoňajú a dochutia. Medzi klasiku sa zaraďuje tymián, rozmarín, bazalka, ale aj koriander, kôpor alebo petržlen. Táto bylinka sa najviac uplatní pri jednoduchom grilovaní, kedy ju stačí vložiť do vnútra ryby a nechať pracovať už len jej chuť a vôňu. Hodí sa aj do rybacích polievok, no dávajte si pozor, aby ste ho pridávali až keď bude varenie pred koncom. V opačnom prípade by mohol stratiť farbu a nenahraditeľnú arómu.
Ďalším, trochu menej zvyčajným tipom na dochutenie ryby je fenikel. Aby sa z neho vôňa ešte viac uvoľnila, pobúchajte stonky pod kvetom feniklu plochou časťou noža. Až po tomto kroku ho nakrájajte nadrobno a zmiešajte s citrónovou kôrou, ktorá sa ku každej rybe priam sama žiada. Túto zmes nakoniec polejte kvalitným panenským olivovým olejom, ktorý rybu zjemní. Túto aromatickú a chutnú marinádu roztrite po celej ploche ryby a nezabudni ani na zárezy. Nakoniec si na spodok zapekacej misy poukladajte zvyšné časti stonky a pripravenú dobrotu položte nane. Ak túžite po ešte väčšom a výraznejšom gastronomickom zážitku, poukladajte celkom navrch kúsky lahodnej, údenej slaniny. Použite len tenké plátky, aby tuku zo slaniny nebolo priveľa.
Ryby môžete variť, piecť, grilovať alebo vyprážať. Spôsob prípravy závisí od toho koľko máte času a čo vašim chuťovým pohárikom najviac lahodí. Najpreferovanejšou prípravou rybacieho mäsa je pečenie v zapekacej mise. Do misy k rybe pridajte kúsok masla, bieleho vína, soľ s korením a po upečení vytiahnete rybu spolu s jemnou a chuťovo výbornou omáčkou. Nikdy však na rybu nezabudnite, pretože ak by ste ju v rúre nechali príliš dlho, všetka šťava by sa stratila a spolu s ňou aj chuť a vôňa. Okrem toho by rybacia dobrota ostala suchá.
ilustračné foto: pixabay.com