Tri otázky z kuchyne travelblogerky Julky
Život je lepší v bikinách, alebo Life is better in bikinis – tak znie jej názov na webe či sociálnych sieťach. Julka Antožyová precestovala mnohé zaujímavé exotické i neexotické krajiny. Bez akej suroviny si zaručene nevie predstaviť svoj život? Rozhodli sme sa jej položiť naše 3 otázky z kuchyne.
1. Aká je Vaša najobľúbenejšia a najvyužívanejšia surovina v kuchyni?
Pre takého veľkého foodieho, akým som, je vymenovať len jednu surovinu veľmi ťažká úloha! Tak to teda skúsim takto. Najpoužívanejšie sú cibuľa, s ktorou začínam pri varení takmer každého jedla, a potom určite čili. Bez čili si neviem predstaviť variť, a tak mám doma v kuchyni vždy niekoľko verzií tejto pálivej esencie života.
Za najobľúbenejšie považujem zo zeleniny brokolicu, špenát, uhorku, tekvicu či olivy. Ale ak mám povedať najobľúbenejšiu surovinu vo všeobecnosti, tak to bude určite ryža. Tú by som jedla na milión spôsobov a takmer ku všetkému!
2. Bez akej kuchynskej pomôcky by ste si nevedeli predstaviť varenie?
Určite bez kvalitného dobre nabrúseného noža.
3. Spomínate si, že by ste ako dieťa mali voči nejakému jedlu averziu? Pretrváva dodnes?
Jajaaj a keby len k jednému jedlu. Averzií bolo niekoľko a zatiaľ čo niektorých som sa v dospelom veku zbavila, iné pretrvávajú veru až dodnes. Najväčší bizár z kategórie „nejedla som a teraz už jem“, sú paradajky. Tie som začala jesť v mojich 22 rokoch, počas leta stráveného na Tenerife. Dnes ich milujem v akejkoľvek podobe!
Ak mám spomenúť averzie, ktoré trvajú dodnes, tak sú to jedlá, ktoré nemám rada kvôli zlej skúsenosti zo školských čias a, bohužiaľ, sa ma stále držia. Tam patrí napríklad ryžový nákyp, žemľovka, ružičkový kel, kôprová omáčka či knedlík. Zoznam vecí, ktoré nejem, je vzhľadom aj na to, že som už 10 rokov vegetariánka, dlhší ako veci, ktoré jem.