Varenie na pare
O varení na pare už isto počuli. Veď ide o najlepší spôsob prípravy jedla, ak musíte dodržiavať diétu alebo preferujete zdravú stravu. Ale dá sa takto nachystať naozaj chutné, dobre dokorenené jedlo? My vravíme áno!
Čo na to potrebujete
Varenie na pare má jednu veľkú výhodu – ak naň nechcete kupovať drahé spotrebiče, nemusíte. Bohato si vystačíte aj s obyčajným hrncom a parákom. Dôležité je len „prehnať“ cez jedlo dostatok pary. To môžete dosiahnuť na sporáku alebo v rúre nastavenej na sto stupňov celzia. Na sporáku je najlepšie variť biele mäso, zeleninu, ryžu a jemné suroviny. V rúre je zas veľmi obľúbené variť červené druhy mäsa. Ak chcete varenie urýchliť je možné zvýšiť teplotu nad bod varu.
Variť na pare môžete aj v mikrovlnke, ale mali by ste si dokúpiť trojdielny plastový parák s pokrievkou. Benefitom mikrovlnky je, že jedlo pripravíte za kratší čas, no nestratíte nič z jeho kvality.
Väčšinou sa pre varenie na pare využíva parný hrniec. Ten sa dá prirovnať k rýchlovarnej konvici s časovačom. Samotné varenie v parnom hrnci je veľmi jednoduché. Stačí naliať vodu do zberníka a do nádobiek hodiť nejaké to jedlo. Ideálne je jedlo oddeliť tak, aby boli rôzne druhy jedla v rôznych nádobách – do najspodnejšej nádobky dať mäso, nad neho zeleninu a do najvyššej prílohy. Potom už stačí len nastaviť časovač a čakať. Jedlo je väčšinou hotové a pripravené na servírovanie približne za pätnásť až tridsať minút.
Najväčšia nevýhoda hrnca je jeho veľkosť. Je priam obrovský a veľmi náročný na skladovanie. Ďalšou nevýhodou je náročnosť na údržbu, predovšetkým čistenie je problematické. Pokiaľ máte doma umývačku riadu, žiaden problém, ale ak nie, chce to špáradlo a veľkú dávku trpezlivosti. Je však pravda, že existujú aj parné hrnce, v ktorých sa zvyšky jedla nezachytávajú. Určite sa oplatí investovať práve do nich.
Ďalšou možnosťou je zabezpečiť si parnú rúru, ktorá funguje na rovnakom princípe, ako parný hrniec a teda ohrieva vodu v zásobníku a vytvára paru. Dokáže varenie urýchliť aj ďalšími spôsobmi ohrevu, ako teplovzdušným či mikrovlným. Existujú rôzne druhy rúr, ktoré sa zabudujú do kuchynskej linky a neprekážajú, nie sú náročné na údržbu a čistenie a môžete do nich dať akýkoľvek typ nádoby na varenie.
Je známe, že varenie na pare je veľmi zdravé. Viete v čom je oproti klasickému vareniu iné?
Princíp varenia na pare spočíva v tom, že para uvarí akúkoľvek potravinu, no jedlo neprichádza do kontaktu s vriacou vodou. Horúca para v parnom hrnci stúpa, cirkuluje a rovnomerne upravuje všetky potraviny na rôznych poschodiach parného hrnca.
- Neničí štruktúru potravín. V parnom hrnci sa vám nemôže stať, že sa jedlo rozvarí. Dôležitou súčasťou každého parného hrnca je časovač, a tak na varené jedlo nemôžete zabudnúť.
- Uchováva vitamíny a minerály prítomné v potravinách v surovom stave.
- Zachováva chuť, farbu a šťavnatosť potravín.
- Na pare uvaríte takmer všetko – mäso, ovocie, zeleninu, strukoviny, obilniny, ryby, ryžu, zemiaky, či dokonca niektoré dezerty.
- Pri varení nepotrebujete olej a aj preto je varenie na pare oveľa zdravšie.
- Šetrí energiu a čas. V parnom hrnci môžete mať obed hotový aj za 20 – 30 minút.
Dobré rady a nápady
Do nádobky s vodou alebo na mäso pridajte pre parením ľubovoľné korenie. Určite neoľutujete.
Ak chcete, aby vaše jedlo chutilo aj tým, čo neholdujú zdravej strave, tajomstvo je v prílohách. Pridajte k jedlu omáčku, dresing, opraženú cibuľku, olivový olej či citrónovú šťavu. Určite im zachutí.
Ilustračné foto: pixabay.com