ČlánkyMagazínVianoceZaujímavosti a nápady

Vegetariánske štedrovečerné menu

Je všeobecne známe, že štedrovečerné menu je z veľkej časti mäsové. Kapustnicu si nevieme predstaviť bez údeného mäsa a voňavej klobásky, hlavné jedlo býva takmer vo všetkých domácnostiach ryba so zemiakovým šalátom.
Vegetariánska strava však mäso neakceptuje, či sú Vianoce alebo nie. Nemajme však pocit, že sú ukrátení o sviatočné hodovanie. Mäsové jedlá si vedia veľmi šikovne a chutne nahradiť. Kapustnicu si pripravujú bez mäsa. Pridajú si do nej sójové kocky, syr tofu, krúpky, huby a tradičná vegetariánska kapustnica je hotová. Vegetariáni sú nekompromisní ku všetkým druhom mäsa, teda aj ku rybaciemu. Aj to si však pri štedrovečernej večeri vedia vhodne nahradiť buď vysmážaným tofu, či sójovými plátkami, alebo si pripravia „vegerybu“. Vegeryba sa pripravuje zo zeleru, ovsených vločiek, korenia na ryby, sójovej omáčky a zeleninového vývaru. Prísady sa zmiešajú a zmes sa nechá na pár hodín odležať v chladničke. Potom sa obalí v cestíčku a vysmáža na oleji. Pupačky alebo „bobaľky“ si pripravujú klasicky na sladko alebo na slano, napríklad s tvarohom, s makom, ale aj s kyslou kapustou.
Vianoce sú sviatkami hojnosti a ani vegetariáni nie sú o hojnosť na štedrovečernom stole ukrátení. Aj napriek tomu, že ich menu nie je práve tradičné. A vlastne, pre každého je tradičné to, čo je mu blízke a čo má rokmi zaužívané.

Autor: Ivana Vidová
Zdroj: www.receptar.sk; www.fit.server.sk; www.forum.rodinka.sk
Foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *