Viete používať alobal?
S alobalom sa stretol zrejme každý, gazdinky a kuchári určite. Hliníkovú fóliu je možné využívať nie len pri pečení či grilovaní. Prečítajte si, na čo všetko je dobrý. Mimochodom, viete ho správne používať?
Určite ste si všimli, že alobal je z jednej strany lesklý, z druhej matný. Nie je to len na parádu. Lesklá strana teplo odráža, matná teplo prepúšťa. Pokiaľ teda chcete udržať jedlo v rúre teplé (napr. večeru pre oneskorencov), lesklá strana alobalu má smerovať von. Naopak, keď potrebujete niečo rýchlo upiecť, vonku má byť matná strana. Pri hrubších druhoch alobalu už rozdiel na stranách nie je. Obe sú lesklé.
Alobal je v kuchyni skvelým pomocníkom. Používame ho pri pečení múčnikov, mäsa, rýb, zemiakov či zeleniny. Takto upečené jedlo zostane krehké a šťavnaté. Málokto však vie, že ho môžeme využiť aj inak. Môžeme do neho zabaliť desiatu, prikryť jedlo v chladničke alebo pokrmy počas pikniku či grilovačiek. Zabránime tak prístupu hmyzu k našim dobrotám. Navyše, vysoká tepelná vodivosť hliníka uľahčuje nielen samotné pečenie, ale i rozmrazovanie či zmrazovanie. Pri grilovaní máme zasa istotu, že s alobalom bude všetko rovnomerne prepečené a nevysušené.
Ďalšie skvelé tipy na využitie alobalu v kuchyni
- Alobal vám skvele poslúži namiesto lievika. Niekoľkokrát ho preložte a následne vyformujte do tvaru kužeľa. Výhodou je jeho ohybnosť.
- Kúskom pokrčeného alobalu môžete vydrhnúť aj pripálenú špinu na dne hrncov. Nahradí tak drôtenku.
- Pochrómovaným častiam kuchynských spotrebičov alebo zašlým batériám môžete vrátiť lesk tým, že pokrčíte kus alobalu a dôkladne ním vyleštíte dané predmety. Zaberá dokonca aj na mierne zhrdzavené miesta.
- Alobalom zabránite aj znečisteniu grilu. Pred použitím vyložte rošt na grile hrubým alobalom. Po grilovaní vám to ušetrí prácu s čistením.
- Alobalom môžete nabrúsiť aj otupené nožnice. Jednoducho nimi párkrát zastrihnete do niekoľkovrstvového alobalu.
Foto: pixabay.com
Je vedecky dokázané a potvrdené, že je absolútne jedno, ktorú stranu fólie používate. Nemá to žiadny vplyv na pečenie. Prosím, nešírte nezmysly po internete. Výrobným procesom je daná matnosť a lesklosť hliníka avšak ešte raz, NEMÁ ŽIADNY VPLYV NA PEČENIE, ktorou stranou zakryjete jedlo.