ČlánkyMagazínPozvánky a reportáže

Za Mexikom do Košíc

Kukurica, fazuľa, paradajky a čili papričky. Predstavíte si pri mexickej kuchyni tieto ingrediencie? Sú jej základnými surovinami, ktoré sa rozšírili do celého sveta. Rovnako ako avokádo, papája či čokoláda.

Samozrejme, Mexiko nie sú len suroviny. Sú to aj chutné jedlá a zaujímavé kombinácie. Rozhodli sme sa zistiť, či nám exotická zaoceánska kuchyňa chutí. Navštívili sme preto košickú reštauráciu La Hacienda.

Podnikanie v gastronómii nás veľmi baví a sme toho názoru, že aj naše mesto si zaslúži širokú ponuku zaujímavých reštaurácií a práve tá mexická nám tu chýbala. S myšlienkou otvoriť prvú mexickú reštauráciu v Košiciach sme sa pohrávali už dlhšiu dobu,” vysvetľuje Daniel Lacko, spolumajiteľ reštaurácie.

La Hacienda sa nachádza mimo Hlavnej ulice, ale stále v historickom centre Košíc, na Mäsiarskej ulici. Presklená fasáda reštaurácie ukazuje príjemné a útulné prostredie. Po usadení sa náš dojem potvrdí a mexickú atmosféru umocnia dekorácie s veselá rytmická hudba.

Tequila musí byť

Aj keď sme prišli predovšetkým kvôli jedlu, neodolali sme ani alkoholickým drinkom. Rozhodli sme sa vyskúšať drink Pepe, ktorý nás zaujal svojím zvláštnym zložením. Domáci čokoládový sirup, limetková šťava, tequila a jahoda. Nevedeli sme, čo čakať, no drink nás prekvapil vyváženou sladkou chuťou. Podobne nás potešil aj Refresco drink s domácim achiota sirupom.

Ochotný personál nám každé prinášané jedlo aj priblížil, vďaka čomu sme sa trochu priučili chutiam Mexika.

Stačia nám len predjedlá?

Spomedzi predjedál je jednoznačne „must have” nachos – teda kukuričná tortila so zapečeným syrom. Highlightom sú aj domáce salsy – paradajková, guacamole a kyslá smotana.

Okrem toho nám zachutila aj quesadilla. Pre tých, ktorí milujú štipľavé, sú určené vyprážané jalapeňo papričky plnené chedarom.

Úprimne, už mexické predjedlá si nás úplne omotali okolo svojej chuti. Našťastie, hlavné jedlá La Haciendy dobrý feeling nezničili, práve naopak.

Víťazom chili con carne

Vyskúšali sme vegetariánske burito s ryžou, avokádom, ananásom a granátovým jablkom, ktoré bolo veľkým prekvapením najmä svojím zložením a kombináciou slano-sladkých chutí, ktorá nás ale bavila.

Bezlepkáčov košicko-mexická kuchyňa poteší svojimi empanadas s trhaným mäsom, ktoré vyzerajú ako kukuričný piroh.

A to najlepšie na koniec – z našej návštevy nám nakoniec v pamäti najdlhšie ostane jedlo, ktoré si možno aj vy varíte doma – chili con carne.

V La Haciende vám ho však pripravia trošku inak – menej pikantne, viac korenisto, s delikátnou hovädzou sviečkovicou a neskutočne chutnými batatas.

Ako nám prezradil manažér prevádzky, chili con carne patrí medzi najobľúbenejšie jedlá ich kuchyne a my tomu úplne rozumieme.

Kedy prídeme opäť?

Napriek veľkým porciám sme neodolali ani dezertom. Karamelový flan podávaný so slaným karamelom a čokoladová tortička s mangovým pyré, ktoré sviežo dopĺňalo sladkú čokoládu.

Skutočná chuť Mexika nás v Košiciach príjemne prekvapila. Kvalitné suroviny, vyvážené jedlá, veľké porcie a sombrerá, s ktorými sa môžete odfotiť.

Vzhľadom na skvelú kuchyňu a kvalitné suroviny nás zaujímala dostupnosť mexických ingrediencií na Slovensku. „Momentálne máme jedného dodávateľa so surovinami priamo z Mexika, ale ak to máme zhodnotiť celkovo, tak dostupnosť týchto surovín je slabá,” zhodnotil Daniel Lacko.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *