BravčovéMäsoRecepty

Domáca klobása

Potrebujeme:

7 kg bravčového pliecka,
3 kg bravčového bôčika (bez kosti a kože),
200 g soli,
120 g mletej červenej sladkej papriky,
50 g mletej štipľavej papriky,
30 g mletého čierneho korenia,
70 g prelisovaného cesnaku,
20 g mletej rasce,
1 l vody,
bravčové črevá.

Postup:

Mäso pomelieme na hrubšie a dáme do veľkej objemnej misy. Soľ rozpustíme vo vlažnej vode, ktorú postupne prilievame k mäsu. Mäso s vodou premiešavame, až kým sa všetká voda nenaviaže na mäso. Potom do misy nasypeme obe papriky, čierne korenie, mletú rascu a prelisovaný cesnak. Masu dôkladne a dlhšie premiesime. Kto chce, môže trošku ochutnať a prípadne ešte dochutiť. Potom ju odložíme na chladné miesto a necháme ju odstáť niekoľko hodín, aby sa chute spojili. Potom zmes opäť premiesime, aby nebola príliš tuhá. Bravčové črevá dôkladne prepláchneme a nejaký čas ich necháme namočené v studenej vode. Potom ich naplníme bežným spôsobom v rovnakých dĺžkach. Klobásy (suché!) zavesíme na dlhú palicu do udiarne. Údime pomaly na studenom dyme 2-3 dni do červenkasta. Nesmú sa preúdiť. teplota v údiarni nesmie byť vysoká, lebo masť sa začne roztápať a kvapkať. Na údenie sú vhodné piliny z tvrdého dreva (buk, dub, slivka, jabloň).

Foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *