Štyri ročné obdobia v čase jesene
Jedny z hviezd jesennej záhrady alebo poľa sme tu už mali. Boli nimi zemiaky, ktoré sa tento rok skutočne vydarili a určite budú ochucovať nielen slané, ale aj sladké pokrmy po celý rok. Počas chladného mesiaca sa na štartovnú čiaru stavajú aj iné ingrediencie, ktoré si práve predstavíme.
Na mušku sme si tento krát vybrali dvojfarebnú kombináciu a to čučoriedky so slivkami a biely jogurt a karfiol. Samotný september je plný rozličných farieb vďaka listom na stromoch. Preto bude skvelé, ak aj vaša kuchyňa a jedlá v nej pripravované budú svietiť farbami.
Najkrajšie slovenské slovo – čučoriedky
Čučoriedky dodajú farbu nielen pokrmom, ale aj vášmu jazyku. Ja som nedávno mala možnosť zakúsiť kanadské čučoriedky, ktoré sú o niečo väčšie ako tie naše tradičné, slovenské. Okrem toho, dozrievajú skôr ako tie klasické, a keďže sme už na ne mali obrovskú chuť, dopriali sme si tie kanadské. Nič sa ale nevyrovná tomu, keď si ich sami nazbierate.
Pri téme zbierania čučoriedok vo voľnej prírode však musíme zdvihnúť varovný prst, ktorým nás upozorňujú aj samotní ochranári. Pracovníci správy Chránenej krajinnej oblasti Horná Orava bojujú proti samozberu na chránenom území vlastným vysádzaním kanadských čučoriedok, na ktoré sa môžu za určitý poplatok chodiť zbierať. Urobiť tak môžete na viacerých miestach, ktoré si veľmi rýchlo a jednoducho nájdete na internete. Čo nezjete hneď pri zbere, môžete samozrejme hneď využiť v kuchyni. Nezabudnite si však niečo aj zamraziť na horšie časy, pretože zima môže byť dlhá a chuť na čučoriedkový dezert veľká. Pridajte si ich do smoothies, koláčov, pudingov alebo do kaše. Navyše, skvelo detoxikujú organizmus, zlepšujú zrak, liečia kašeľ, podporujú imunitu a znižujú krvný tlak.
Slivky nielen v tekutom stave
Čučoriedky, aspoň mne osobne, ponúkajú predstavu neskorého leta. Naopak slivky sú už ovocím, ktoré naznačuje príchod nasledujúceho jesenného obdobia? Zavárať slivky, alebo vyrábať z nich lekvár nikdy nepatrilo k mojím obľúbeným aktivitám. Keď však bolo všetko dokončené a ja som si v ktorýkoľvek deň mohla zájsť do pivnice po domáci slivkový lekvár, veru som sa potešila.
Najmä odkôstkovanie robí mnohým ľuďom problémy a vrásky na čele. Odteraz to však nemusíte brať len za nevýhodu. Zo slivkovej kôstky sa dá vyčariť zdravý slivkový olej. Vonia po mandliach, zvnútra prečisťuje a zvonka fantasticky regeneruje. Komplex vitamínov s označením B zahojí vaše rany, ozdraví vlasy, ale aj nechty. Snáď vám tento rok vaša záhrada nadelila plné košíky sliviek a spolu s hubami ich budete môcť pridať v sušenom stave do vianočnej kapustnice.
Nezakopte ho pod zem
V septembri môžeme k zime priradiť napríklad karfiol. Je predsa biely ako sneh. Aj napriek tomu, že je nesmierne zdravý, väčšinou z nás je aj podstatne podceňovaným „hráčom“ na trhu. Možno je tomu tak práve kvôli jeho farbe ako aj kvôli tomu, že ním vo vlastnej gastronómii neurobíte veľký boom. Skúste sa okrem osvedčených receptov vrhnúť aj na niečo iné a dodajte karfiolu viac priestoru. Urobte tak napríklad pri plackách, nátierke spolu s jogurtom, pridajte ho ako pyré k mäsu, spravte z neho teplý šalát alebo ho vložte do veggie burgru.
O zdravotných účinkoch snáď ani nemusím hovoriť. Štúdie z Harvardu dokazujú to, že každodenná konzumácia karfiolu, znižuje riziko rakoviny pľúc až o 61 %. Najúžasnejší je fakt, že ho zoženiete všade, bez problémov, za málo peňazí a navyše, vždy chutí skvelo.
Biely a navyše grécky
Napokon by som chcela pridať do štvorice aj biely jogurt. Grécky biely jogurt sa dnes stal dominantou šéfkuchárov alebo foodblogerov, ktorí ho zaraďujú medzi povinnú výbavu v každej dobrej chladničke. Ak by sme ho mali postaviť na misku váh s klasickým bielym jogurtom, mohli by sme zaznamenať čiastočné kolísanie. Grécky je o niečo tučnejší, no zato chudobnejší na cukry. Skúste si doma vytvoriť svoj vlastný test na to, ktorý biely jogurt je pre vás ten pravý.
Jeseň vás nemusí len trápiť, aj vy sami sa skúste pričiniť o radosť do upršaných dní. Napríklad skombinujte správne ingrediencie a pripravte si, chutné a potrebne zdravé jedlo.
Ilustračné foto: pixabay.com