Ako skladovať zeleninu
Chuť na sezónnu zeleninu je obrovská, najmä teraz v lete, keď je všetkého dostatok. Priniesli ste si práve z trhu krehký šalát, šťavnatú mladú mrkvičku, voňavé paradajky a premýšľate, kam ich uložiť aby ostali čo najdlhšie čerstvé? Poradíme vám, ako skladovať zeleninu čo najlepšie a najefektívnejšie.
Najviac vitamínov obsahuje čerstvá a zrelá zelenina tesne pred tým, než ju odtrhneme. Po odtrhnutí do nej prestáva prúdiť voda a živiny, dokonca sa niektoré prospešné látky začínajú strácať. Najlepšie by bolo, konzumovať alebo pripraviť zeleninu hneď, ako ju odtrhneme. Táto teória je reálna v prípade, ak máte vlastnú záhradu. No aj v tomto prípade je dobré vedieť, ako skladovať zeleninu. Aké možnosti skladovania teda máme?
Čo dať do chladničky a čo do špajze?
Každá zelenina má na skladovanie vlastné požiadavky. Niektorým druhom nerobí dobre chlad, iné druhy v tele podliehajú rýchlemu procesu hnitia. Pozreli sme sa na to, akú zeleninu je dobré odkladať do chladničky a ktorú zase do špajze.
1. Šaláty a bylinky
Listová zelenina, šaláty a bylinky ( bazalka, mäta či medovka) strácajú po odtrhnutí vodu a vädnú. Takúto zeleninu je preto dobre uskladniť v chlade a vlhku, kde sa proces odparovania spomalí. Takže bylinky, šaláty môžete ukladať do skladovacej dózy alebo misky, do ktorej dáte navlhčenú vreckovku a dózičku zatvorte a odložte do chladničky.
Pri bylinkách, ktoré majú drevnatú stonku ( rozmarín, oregano či tymián) môžete skôr usušiť a odložiť do nádoby so šróbovacím vrchnákom, aby nevyprchala ich aróma.
2. Paradajky a papriky
Paradajky a papriky napodiv chlad veľmi nemusia. Pokiaľ si ich chcete vychutnať, do chladničky ich radšej neodkladajte, prišli by totiž o svoju chuť. To je vlastne aj vysvetlenie, prečo paradajky zo supermarketu nechutia tak dobre, ako tie čerstvé. Paradajky stačí uchovať pri izbovej teplote. Ak ich máte viac, a chcete si kus leta uchovať na zimu, môžete si ich zavariť spolu s paprikami si urobiť lečo, alebo paradajkový pretlak či polievku, ktorú si v zimu určite vychutnáte.
3. Zemiaky
Ak máte za domom záhon, vykopte si nové zemiaky ale len toľko, koľko spotrebujete. Pokojne ich nechajte ešte vo svojom prirodzenom prostredí. Príde obdobie, kedy ich budete musieť aj tak vyberať a dôkladne uskladniť. Alebo ste neodolali a na trhu ste si kúpili celé vrece. Pokiaľ máte studenú chladnú pivnicu – máte vyhraté.
Ak nedisponujete takouto miestnosťou, určite nedávajte zemiaky do chladničky, radšej im nájdite to najchladnejšie a najtmavšie miesto v byte. Chladnička môže úplne zmeniť chuť zemiakov na nepríjemne sladkastú. Zemiaky chráňte aj pred svetlom. Vplyvom neho sa v zemiakoch tvorí jedovatý alkaloid solanin – zelené plochy na zemiakoch.
4. Mrkva, petržlen, zeler
Naše staré mamy skladovali koreňovú zeleninu na studenom a tmavom mieste, v debničke s vlhkým pieskom. V pieskovej debničke tak mrkva či petržlen prečkali zimu pekne čerstvé. Ak bývate v byte, koreňovej zelenine postačí aj miesto v chladničke. Vyhovuje im chlad a vlhko.