ReceptyTopZdravie

Smoothie bowl: vyskúšali ste si už prípravu tejto novinky?

Raňajky sú základ každého dňa, o tom asi netreba rozprávať. Určite mnohí z vás patríte medzi milovníkov smoothie – nápoja, ktorý osvieži a možno aj trochu zasýti. Aktuálne sa v mnohých kuchyniach pripravuje update: smoothie bowl. O čo ide?

Smoothie bowl je, ako inak, obdoba rozmixovaného ovocia či zeleniny, ktorú vypijete, lenže je v miske. Má oproti smoothie nápoju konzistentnejšiu podobu, môžeme ju prirovnať ku kaši. Bowl je po anglicky miska a tak už je asi všetkým jasné, že táto novinka na raňajky predstavuje zdravú, plnohodnotnú stravu s množstvom vitamínov a energie.

Čo budete potrebovať na smootihe bowl?

Pri príprave smoothie bowlu môžete popustiť uzdu svojej fantázii a kombinovať chute tak, ako vám vyhovuje. Nezabúdajte však na základné zložky, ktoré tvoria zdravú misku:

  1. Tekutá zložka: voda, rastlinéé či klasické mlieko, ovocná šťava…
  2. Ovocná zložka: medzi najpoužívanejšie patrí avokádo, banán, mango, kiwi, bobuľové ovocie…
  3. Zeleninová zložka: špenát, stopkový zeler, cvikla, mrkva…
  4. Zložka dochudovadla: škoriča, zázvor, včelí peľ, kurkuma, pre športovcov napríklad proteín
  5. Zdravý tuk: kokosový či olivový olej,
  6. Krémová složka: orieškové maslo, ovsené vločky, chia semienka…
  7. Sladká bodka: med, stévia…

Na prípravu smoothie bowl budete okrem surovín potrebovať aj výkonný mixér a pekné misky na servírovanie, aby vám raňajky chutili aj pohľadom 🙂

My sme vyskúšali jeden recept, ktorý sme našli online. Nebolo to ešte úplne dokonalé, ale smoothie bowl chutila a na naše prekvapenie bola jej konzistencia dostatočne tuhá – poukladané ovocie navrchu sa vôbec nepotápalo. Ak by ste chceli vyskúšať aj vy svoju miskovú prvotinu, spíšeme vám recept.

Moja prvá smoothie bowl

Budeme potrebovať:

  • 1, max. 2 dcl rastlinného oleja
  • hrsť špenátu
  • banán
  • polovicu z: avokáda, banánu a manga
  • ovsené vločky
  • na ozdobenie vlašské orechy, kiwi a maliny

Najprv si v 1 dcl mlieka rozmixujeme umytý špenát, najlepšie na najjemnejšiu možnú podobu. Následne pridáme ovocie – avokádo, banán a mango a mixujeme. Ak máte pocit, že je zmes príliš hustá, pridajte trochu mlieka, ale majte na pamäti, že smoothie bowl je viac kaša. Pre zahusťenie sme vyskúšali pridať do zmesi ovsené vločky. Po rozmixovaní, ktorému sme sa aj my mohli venovať dlhšie, ozdobte smoothie bowl kiwi, malinami a orechmi.

smoothie bowl

Na prvý pokus naša miska nebola zlá, pre krémovú konzistentnosť sme ju však málo mixovali. Nevadí, nabudúce nám to pôjde lepšie, možno namiesto tyčového mixéra skúsime mixér na smoothie. Ale veď táto možnosť robiť hókus-pókus je tiež jedným z dôvodov, prečo máme kúzlenie v kuchyni radi, či?

Ak by ste sa už chceli inšpirovať od profíkov, odporúčame vám profil na Instagrame Smoothiebowl.

Pár tipov na záver

Ak ráno nestíhate prípravu smoothie bowlu, pripravte si suroviny už večer. Pre krémovejšiu konzistenciu sa odporúča mať aspoň jednu zložku mrazenú, no rozhodnutie je na vás. Koreňovú zeleninu, ktorú sa rozhodnete použiť, najprv nastrúhajte najemno, jej mixovanie bude omnoho ľahšie.

Ak máte predsa len chuť na klasické smoothie, odporúčame vám našich top 5 ovocných receptov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *