Chladničkové tipy a triky

Chladnička je pre nás dnes už neodmysliteľnou súčasťou života. Kedykoľvek sme hladní, je to väčšinou prvé miesto, kde zamierime. Život bez nej by sme si nevedeli už ani len predstaviť. Ponúkame vám niekoľko dobrých rád, ako ju využiť čo najefektívnejšie. refrigerator-37099_1280

Najdôležitejšie zo všetkého je potraviny v chladničke skladovať bezpečne. Pravidlo číslo jeden je skladovať v chladničke iba potraviny, ktoré sa rýchlo kazia, ako mäso, ryby, tuky, mliečne produkty. Iné potraviny, napríklad omáčky, zálievky a lekváre stačí držať v chladničke až po otvorení.

Potraviny v chladničke držte zabalené, prikryté a zatvorené. Nedávajte do chladničky otvorené nádoby, radšej preložte potraviny do nádob s vrchnákom alebo ich prykrite tanierom.

Surové ryby, mäso a hydinu držte na spodných poličkách, aby prípadná kvapkajúca šťava nepoškodila uvarené jedlo.

Zeleninu, poprípade ovocie ukladajte do zásuviek. Otvorené konzervy, nápoje, mlieko a vajíčka skladujte v poličkách na dvierkach.

Typy a rady ako skladovať a lepšie využiť niektoré potravinyappliance-1767311_1280

  • Citróny vydržia v chladničke dlhšie v nádobe zo studenou vodou.
  • Žerucha vydrží dlhšie ak je umytá a v miske s vodou.
  • Huby vydržia najdlhšie ak sú v miske prikryté vlhkou kuchynskou utierkou.
  • Zvädnutý šalát oživíte tým, že ho dáte do misky zo studenou vodou a dvoma lyžičkami citrónovej šťavy.
  • Ak vám vozia mlieko domov, nenechajte ho predo dvermi, pretože sa tam vplyvom slnečného svetla môže rýchlejšie pokaziť. Vždy ho skladujte v chladničke. Ak ho držíte v džbáne, neprelievajte nové mlieko do starého ani nelejte mlieko z pohára spať do fľaše. Pred varením mlieka hrniec namočte do studenej vody, čím zabránite priháraniu mlieka.
  • Potrebujete kyslú smotanu a nemáte ju doma? Stačí, ak do sladkej smotany nalejete lyžičku citrónovej šťavy, premiešate a počkáte kým zhnustne. Kyslú smotanu v recepte môžete nahradiť aj bielym jogurtom.
  • Misu na šľahanie smotany si pripravte dopredu a vložte ju do chladničky. Smotana potom rýchlejšie stuhne.
  • Čosi pečiete a ostane vám vyšľahaná smotana. Čo s ňou? Vytvorte ozdobné ružičky a kvietočky, dajte na plech a zmrazte. Mať ozdoby do zásoby sa predsa vždy zíde.
  • Zvyšok smotany na šľahanie môžete naliať aj do nádob na ľad a zamraziť. Neskôr ju budete mať po ruke na zahustenie polievky či omáčky. Jedna kocka zodpovedá jednej lyžici.
  • Ak chcete dodať objem smotane na šľahanie, pridajte do nej pred šľahaním lyžicu cukru na každých 150 ml. Namiesto cukru môžete použiť aj med – šľahačka bude tuhšia.
  • Zmraziť môžete len syry, ktoré majú viac ako 45 percent tuku.
  • Syr vyberte z chladničky hodinu pred použitím. Pomôže mu to naplno rozvinúť svoju chuť.
  • Kocky fety môžete uskladniť aj v miske s olivovým olejom. Podľa chuti pridajte bylinky, napríklad šalviu, bazalku, rozmarín alebo strúčik cesnaku či čili papričky a za deň máte ochutenú fetu pripravenú na servírovanie.

Ako sa zbaviť zápachu v kuchyniwater-264773_1280

  • Na parapet položte misku s vínným octom a pravidelne ocot dopĺňajte.
  • Pre odstránenie cibuľového zápachu z drevenej dosky dosku potrite soľou a opláchnite v studenej vode.
  • Ak chcete aby vaša kuchyňa príjemne voňala, povarte asi 15 minút vo vode pár kúskov citróna.

Vždy skontrolujte, či vaša chladnička niekde príliš netečie, a prispôsobte tomu rozmiestnenie potravín. Dbajte na nastavenie správnej teploty v chladničke.

 

Ilustračné foto: pixabay.com

 

 

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *