ČlánkyMagazínZdravie

Javorový sirup: Sladidlo a liečivo z Kanady

Javorový sirup je výborným doplnkom k palacinkám alebo lievancom. Nové výskumy ale naznačujú, že tento sirup dokáže oveľa viac, ako len dodať vašim raňajkám vynikajúcu chuť.

12894359_1115496711828303_1494369704_oPôvodom kanadská špecialita sa stále viac rozrastá aj u nás. Vďaka tomu, že neobsahuje žiadne pridané farbivá ani konzervačné látky ho možno považovať za 100%-né prírodné sladidlo. V kuchyni ho môžete využiť hlavne pri príprave dezertov, keďže je jedným z najlepších alternatív bieleho cukru. Nebojte sa ho pridať aj do marinády na mäso či ryby, vyskúšať ako polevu na šaláty alebo na osladenie kávy či čaju. Ak ho už začnete používať v kuchyni miesto cukru, nezabudnite, že je o niečo sladší, a tak dodržiavajte pomer 4:3.

Javorový sirup má veľmi veľa pozitívnych účinkov a je bohatý na množstvo prospešných látok, no pri jeho príliš častom konzumovaní musíte byť pripravení aj na to, že sa to časom môže odzrkadliť aj na vašej váhe. Táto hnedá číra tekutina je bohatá najmä na minerálne látky, akými sú draslík a vápnik. Podľa vedcov z Americkej chemickej spoločnosti pomáha populárny javorový sirup zastaviť poškodzovanie mozgových buniek, ktoré spôsobuje obávanú Alzheimerovu chorobu. Vedci skúmali výsledky 24 štúdií zameraných na propagáciu zdravého mozgu pomocou diéty a zistili, že autentický javorový sirup, ktorý pochádza z miazgy javora, by mohol pomôcť zabrániť proteínom nájdených v mozgu k zhlukovaniu, čím sa s12809963_1115495618495079_815326878_opúšťa choroba alebo proces známy aj ako fibrilácia. Rovnako zistili, že u pacientov s diagnostikovanou Alzheimerovou chorobou  by mohla byť doba ich života predĺžená tým, že zvýšia príjem javorového sirupu. Odporúčaná dávka je jedna polievková lyžica denne. Vedúci výskumu Dr. Navindra Seeram povedal: „Prírodné potravinárske produkty, akými sú zelený čaj, červené víno, jahody, kurkumín a granátové jablká sa taktiež stále pozorujú ako potencionálny prínos v oblasti boja proti Alzheimerovej chorobe.“

Zaujímavosťou na javorom sirupe je to, že môže pokojne zamrznúť a aj po rozmrazení bude mať rovnakú chuť a neubudne mu ani na kvalite.

zdroj: telegraph.co.uk
ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *