ČlánkyMagazínZdravie

Kakao lieči srdce

Zima je ideálnym obdobím na vysedávanie v huňatom svetri pri horúcej čokoláde či kakau s bielou mliečnou penou alebo šľahačkou na vrchu. Lahodné nápoje zahrejú organizmus zvonku aj zvnútra a nabijú telo energiou na prekonávanie veterných a snehových fujavíc. Aj keď sa vedci nevedia zhodnúť, či je kakaový prášok pre organizmus liek alebo jed, posledné informácie hovoria v prospech milovníkov tejto pochúťky.

Slovenská nadácia srdca zverejnila 3. decembra 2014 na svojej stránke výskum, ktorý predpokladá, že kakao pôsobí preventívne proti srdcovým chorobám. Ľuďom, ktorý si túto pochúťku doprajú pravidelne, hrozí až o 50 % nižšie riziko úmrtia na srdcovocievne choroby či rakovinu. Kakao má vďaka obsahu theobrominu a kofeínu navyše vysokú stimulačnú hodnotu a ukrýva v sebe aj látky, ktoré znižujú krvný tlak.

Holandskí vedci skúmali priaznivý vplyv kakaa na ľudský organizmus na vzorke 470-tich starších mužov vo veku od 65 do 84 rokov celých pätnásť rokov. Tretina z nich sa kakau vyhýbala, ďalšia tretina mala určený približne päť gramový denný príjem kakaa a posledná tretina ho konzumovala podľa vlastného uváženia. Počas pozorovania zomrelo 314 zo sledovaných mužov. Tí, ktorí kakao neprijímali, umierali na srdcovo-cievne choroby o polovicu častejšie. Vraj za to môžu antioxidanty obsiahnuté v kakaovej sušine. Tieto látky zvyšujú kvalitu buniek krvných ciev a znižujú riziko infarktov, rakoviny aj pľúcnych chorôb. Nazývajú sa flavonoidy a nájdeme ich aj v niektorých druhoch zeleniny, v zelenom čaji a červenom víne.

Kakaový prášok má navyše ešte jednu skvelú funkciu. Obsahuje totiž látky, ktoré vyrovnávajú kyslosť v ústach vyvolávajú cukrom. Zmierňuje sa tým proces demineralizácie a zabraňuje vzniku zubného kazu. Vedci dokonca uvažujú o pridaní extraktu z kakaových bôbov do zubnej pasty. To bude pochúťka!

Zdroj: www.tvojesrdce.sk

Vyskúšajte niektorý z receptov s kakaom z Nazjedenie.sk!  


8485_9755

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *