Káva: Energia, skvelá vôňa a nenahraditeľná chuť
Ešte predtým, ako človek ráno poriadne otvorí oči a pripraví si raňajky, do seba naleje aspoň jednu šálku kávy. Nie je to pravidlom u každého, no počet ľudí závislých na káve sa stále zvyšuje. Čo je to v skutočnosti za nápoj, komu zaň vďačíme a ako sa vlastne pripravuje sa dočítate práve tu.
História kávy
Káva bola prvýkrát objavená v severovýchodných oblastiach Etiópie. Odtiaľ pochádza aj pôvodný názov kaffa. Po čase sa káva dostala na Arabský polostrov a tu sa oficiálne začala písať história pestovania kávových semienok. Na tomto mieste sa odštartoval spôsob jej konzumácie, ktorý trvá dodnes. Semená kávovníka sa najskôr upražili, pomleli a následne sa varili. Spočiatku si Arabi tento zázrak prísne strážili, no v 17. storočí sa začala stávať populárnou už aj na našom kontinente. V súčasnosti je káva druhým najkonzumovanejším nápojom na svete, hneď po vode. Tretím v poradí je čaj.
Nenahraditeľná chuť
Chuť a vôňa kávy je jednou z najobľúbenejších a už len pričuchnutie k šálke dodáva človeku energiu. V malom kávovom zrnku sa ukrýva približne 1 300 rôznych látok, z ktorých niektoré ešte nie sú známe. Tieto látky sa samozrejme líšia aj podľa toho, kde sú kávové bôby pestované a aký spôsob praženia sa používa. Takéto praženie prináša až 800 rôznych príchutí. Káva je jedinou pochutinou, z ktorej sa nedá vytvoriť umelá aróma. Je teda celkom jedinečná a ničím nenahraditeľná. Ak teda chcete pripraviť obľúbené tiramisu, ste nútení uvariť skutočnú kávu, pretože jej chuť ničím iným nenahradíte.
Dôkladná príprava je dôležitá
Na to, aby ste z tohto čarovného nápoja mali čo najväčší zážitok, musíte poznať aj tajomstvo správnej prípravy. Ak si najbližšie budete pripravovať kávu, na zaliatie použite radšej čistú neperlivú minerálnu vodu s malým obsahom minerálnych látok. Voda z vodovodu totižto zanecháva v kávovare vodný kameň a dokáže aj trochu zmeniť jej pravú chuť. Základom je vždy dobre pomletá káva a správna teplota vody, okolo 92 – 100 °C.
Balzam na nervy
Pri návštevách je bežné, že sa vás hostiteľ opýta, či si dáte kávu s mliekom, prípadne aj s cukrom. Odpoveď na to, ako by sa káva vlastne mala piť je individuálna. Všeobecným tvrdením je však to, že ak chceme piť skutočnú kávu a zažiť jej ozajstnú chuť, mali by sme sa vyhýbať akýmkoľvek sladidlám a mlieku. Na druhej strane je však vedecky dokázané, že spojenie kávy s cukrom má na našu psychiku blahodarné účinky. Pomôže hlavne v stresovej situácii, kedy upokojí naše nervy a ani zvýšený tón nadriadeného v práci nás len tak ľahko nevyvedie z miery.
Zaujímavosti o káve
Ľudia na celom svete vypijú viac ako 400 miliárd šálok kávy ročne. U nás na Slovensku pije kávu približne 80% dospelých Slovákov, niektorí aj viackrát denne. Paradoxom je to, že najviac kávy sa nevypije v krajine odkiaľ pochádza, ale vo Fínsku, a to v prepočte 12 kilogramov na obyvateľa. Najdrahšia káva na svete pochádza z Jávy a dostať ju už aj u nás. Jeden kilogram kávy Kopi Luwak stojí 400 až 500 eur.
Na záver: kávová usadenina je vhodná aj na vyhladenie vrások a zároveň môže slúžiť aj ako dobrý peeling na tvár.
Foto: pixabay.com
Nedávno som natrafila na skvelý článok o použití kávy vo varení, bol tam recept na kuracie mäso na smotanovo-kávovej omáčke. Odvtedy neváham použiť ju kdekoľvek, najmä v pečení. Ani som netušila, že káva má toľko využití.