ČlánkyMagazínZdravie

Jedlá, ktoré by sa nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre

Predtým ako si budete chcieť ohriať kurča z predošlého večera, mali by ste si prečítať niekoľko dobrých rád a upozornení o zohrievaní jedál v mikrovlnnej rúre alebo tiež o ich skladovaní.

Zohrievanie večere sa pomaly stáva istým zaužívaným spôsobom života. Takáto možnosť sa najčastejšie využíva v piatok večer, pri čistení chladničiek alebo ak sa jednoducho chcete zbaviť jedla čo najrýchlejšie. V takomto prípade sa stáva mikrovlnná rúra vaším najlepším a najefektívnejším pomocníkom v kuchyni. Výskumy však dokazujú, že ohrievanie vašich obľúbených jedál vám môže uškodiť a spôsobiť dokonca zdravotné problémy. Ešte väčšie nebezpečenstvo nastane, ak boli takéto jedlá pred ohrievaním nesprávne uložené.

Podľa vyjadrení odborníkov dochádza pri ohrievaní jedla v mikrovlnke k absorpcii mikrovlnného žiarenia potravinami, pričom dochádza k znehodnoteniu výživných látok. Tento spôsob ohrevu jedla sa považuje za najrýchlejší a najpohodlnejší, no zároveň sa pri ňom strácajú vitamíny a antioxidanty. Predstavíme vám preto niekoľko bežných potravín, ktoré by po ohrievaní v mikrovlnnej rúre, či po nesprávnom uložení, mohli byť pre vaše zdravie nebezpečné.

vegetables-1125420_640Zeler a špenát sú bohaté na dusičnany, ktoré sa však pri opätovnom ohrievaní menia na nebezpečné toxické látky. Konkrétne sa táto zdravá zelenina môže veľmi jednoducho zmeniť na nebezpečné karcinogénne látky, pre náš organizmus celkom neprijateľné a nebezpečné.

Vo všeobecnosti platí, že huby by sa mali konzumovať okamžite apo dôkladnej príprave. V tomto prípade je teda prihrievanie v mikrovlnnej rúre úplne vylúčené. Proteíny, ktoré huby obsahujú, by mohli po druhom ohriatí úplne zmiznúť, a to by pre náš žalúdok nebola dobrá správa. Ak by ste huby nechceli hneď po zbere využiť na polievku či iné pokrmy, uskladnite ich v mrazničke.

egg-722847_640Ohrievanie vajíčok, predom uvarených vo vriacej vode alebo pripravených na spôsob praženice, spôsobuje to, že sa veľmi jednoducho môžu stať toxickými. Okrem toho nám táto proteínová bomba po ohriatí môže v tráviacom trakte spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Ak sa vám z obeda zvýši ryža, mali by ste ju použiť skôr na prípravu sladkého ryžového nákypu. Dlhé skladovanie uvarenej aj neuvarenej ryže v nej môže vytvoriť spóry nebezpečných baktérií, ktoré by dokonca mohli spôsobiť otravu jedlom. V prípade, že sa uvarená ryža skladuje pri izbovej teplote, sa tieto baktérie zdvojnásobujú a môžu produkovať jedy spôsobujúce hnačku či vracanie. Ohrievaním ryže v mikrovlnnej rúre sa týchto jedov určite nezbavíte.

Podobne to funguje aj pri zemiakoch. Ak ich uvarené skladujete pri izbovej teplote alebo na ešte teplejšom mieste, rátajte s tým, že týmto spôsobom len podporujete rozšírenie ojedinelej, no vzácnej baktérie botulinum. Tejto baktérie sa nezbavíte ani rýchlym ohriatím v mikrovlnnej rúre.

zdroj: countryliving.com
foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *