Ako si upiecť mikulášske makrónky?
Sladké dobroty k najkrajším sviatkom v roku jednoznačne patria. Každý rok určite nevynecháme perníčky alebo linecké kolieska plnené džemom. Tento rok si môžete na pečenie dať poriadnu vianočnú výzvu – mikulášske makrónky.
Tie dobroty patria k najlepším francúzskym dezertom, ktoré sa pripravujú z mandľovej múky. Ich príprava je náročnejšia, takže ak nie ste ostrieľanou cukrárkou v kuchyni, radšej sa do nich nepúšťajte. V poslednom období sú tieto francúzske koláčiky na Slovensku obľúbenou cukrovinkou. Netreba ich veľa a dokonale zaženú hlad po sladkom. Ako upiecť makrónky?
Na makrónky budeme potrebovať:
Na cesto:
- 2 bielky
- 100 g cukru
- 100 g najemno namletých mandlí / alebo mandľovú múku
- 160 g práškového cukru
Na náplň:
- 150 g polotučného tvarohu
- 2 Čl mletej škorice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balenie vanilkového struku / alebo 1 Čl vanilkového extraktu
- 1 Pl brusnicového džemu
Na zdobenie:
- Zdobiaca tuba Dr. Oetker
- Zdobiace guľôčky
Ako pripraviť Makrónky
Na prípravu cesta vyšľaháme z bielkov elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. Pridáme cukor a šľaháme, kým sa úplne nerozpustí. Nakoniec zľahka vmiešame namleté mandle a práškový cukor. Pripravíme si cukrárske vrecko a naplníme ho cestom. Na plechy vyložené papierom na pečenie vytvarujeme pusinky s priemerom asi 3 cm. Plechmi niekoľkokrát pobúchame po pracovnej doske, aby sa makrónky zbavili vzduchových bublín. Necháme ich ešte na plechu pol hodinu odpočívať. Vložíme do predhriatej rúry a sušíme. Pri použití elektrickej rúry sušíme makrónky pri 150°C, pri použití teplovzdušnej rúry sušíme pri 130°C. Doba sušenia je asi 12 minút.
2. Makrónky necháme vychladnúť
3. Na prípravu náplne v mise vymiešame tvaroh so škoricou, vanilínovým cukrom a vyškrabanou dreňou zo struku. Náplň nanesieme na spodnú časť polovice makróniek. Do stredu nanesieme brusnicový džem. Povrch zvyšných makróniek zdobíme tubou a perličkami. Necháme krátko zaschnúť a zalepíme s druhou polovicou makrónky.
TIP: Najemno namleté mandle je možné nahradiť mandľovou múkou.
Páčili sa vám tento recept na mikulášske makrónky? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Dajte nám do komentára vedieť, ako vám chutili 😉 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.