Nebezpečná krížová kontaminácia
Najmä v lete, kedy sú teploty veľmi vysoké, musíme byť zvlášť obozretní voči správnemu zaobchádzaniu s potravinami. Zvyšuje sa totiž množenie mikróbov. Preto je veľmi dôležitá správna manipulácia, skladovanie a príprava jedál.
Veľké nebezpečenstvo v kuchyni predstavuje tzv. krížová kontaminácia. Jedná sa o kríženie čistých a nečistých činností v priestoroch, ktoré sú na to určené. Najčastejšie ide o prípady, kedy sa mikroorganizmy zo surových potravín, nástrojov a zo znečistených povrchov dostanú do umytých alebo už hotových pokrmov. Zanedbaná hygiena zvykne mať často aj vážne následky na ľudskom zdraví. Základom je predchádzať tejto kontaminácii a dodržiavať určité hygienické opatrenia. Všetko, čo prichádza do kontaktu so surovými potravinami je potrebné pred samotnou prípravou jedla starostlivo umyť. Ruky, nástroje, zariadenia, pracovné plochy a podobne.
Kontaminácia pokrmov od surových potravín však môže nastať aj nepriamo. Vzduch cirkulujúci v chladničke zvykne prenášať mikroorganizmy z nezakrytého surového mäsa na zeleninu či odkrytý šalát. Vyvarujte sa preto odkladania odkrytých potravín do chladiacich priestorov a taktiež sa držte pravidla, že zeleninu v chladničke neuskladňujeme blízko mäsa a iných výrobkov. Riziko predstavuje aj prítomnosť škodcov, lietajúci hmyz, obaly alebo špinavý odev.
Nezabúdajte teda na to, že na tanier, kde bolo surové mäso, NIKDY nekladieme už tepelne upravený pokrm.
Ilustračná foto: pixabay.com