Londýn prekvitajúci kuchyňami rôznych národností

Pre každého je najlepšia domáca strava, na ktorú je už človek po rokoch zvyknutý a nakoniec si ju môže pripraviť aj sám. Ak je niekto skutočne srdcom Slovák, určite nepohrdne bryndzovými haluškami alebo pirohmi či už na sladko alebo na slano. V prípade, že máte radi experimenty v gastronómii, nebojíte sa skúšať nové veci a chystáte sa na dovolenku, tak určite zapojte do svojho každodenného programu aj ochutnávku inej národnostnej kuchyne.

Pri našej návšteve Londýna sme si skutočne prišli na svoje. Jedno mesto, no s nespočetným množstvom reštaurácií z rôznych kútov sveta. Je dobre známe, že práve v tomto veľkomeste žije široké spektrum národností od Japoncov, Číňanov, Kórejčanov, Indov až po Mexičanov, Španielov či Talianov. Každý z nich má vlastnú kultúru, ktorej z časti podriaďuje aj svoju gastronómiu. Mladé generácie do nich prinášajú rôzne inovácie, a to všetko sa odzrkadľuje aj na štýle varenia, chuti či podávaní. Skvelým biznisom pre týchto zahraničných obyvateľov Londýna je otvorenie vlastnej reštaurácie či bistra. Na druhej strane je však náročné celú prácu odštartovať hlavne kvôli veľkému počtu reštaurácií. Najdôležitejšie je nebáť sa ochutnať viacero kuchýň, aby ste si tak vedeli spraviť obraz o rôznych chutiach.

Dôležité je tiež podotknúť, že takmer všetky reštaurácie v centre Londýna majú na obed a večer takmer vždy plné kapacity. Ľudia sú tu schopní kvôli svojmu obľúbenému jedlu vystáť aj niekoľkometrovú radu a počkať si hodinu na prázdny stôl. Dobrou radou je zarezervovať si stôl už vopred, najlepšie aspoň jeden deň. Pri vstupe do reštaurácie vás milo privíta personál a ak nemáte vytvorenú rezerváciu, tak sa ich určite rovno opýtajte na to, či majú voľný stôl pre požadovaný počet ľudí. Na Slovensku je totižto zvykom najskôr prejsť celú reštauráciu a hľadať voľnú stoličku. V Londýne sa tomu radšej vyhnite a využite pomoc „reštauračnej recepčnej“.

Mexické burritos pri Temži

My sme sa rozhodli začať v Mexiku. Nebojte sa, stále sme v metropole Veľkej Británie, avšak jedného večera nás premohla chuť na niečo pikantnejšie. Prechádzka popri Temži, obhliadka z London Bridge a veľkolepá mexická reštaurácia známa širokým výberom tradičných mexických jedál s vysokou kvalitou. O mexickej kuchyni sme vedeli, že je známa tortillami, rôznymi chilli papričkami, a taktiež fazuľou. Na vlastné oči a chuťové bunky sme sa však chceli presvedčiť o tom, či sú všetky informácie pravdivé a či dokázali pôvodní Mexičania preniesť svoju gastronomickú kultúru aj do centra Londýna. Chutné a čerstvo upečené tortilly z nekysnutého cesta boli základom našej večere. Najlepšie burritos aké sme kedy jedli bolo práve v tejto mexickej reštaurácii. Tri druhy omáčok, špeciálna miska, v ktorej sa tortilly držali stále teplé a čerstvé a chutne upečené mäsko so zeleninovým mixom s papričkami jalapeno bolo rajom pre naše chuťové poháriky. Určite sa vám už nebude žiadať žiadneho ďalšieho chodu ani dezertu, ten si radšej uschovajte na iný večer.

Turecké „starters“

Turecko zvykne byť obľúbenou destináciou aj pre turistov zo Slovenska. Ktovie či ich tam láka teplá voda, kultúra alebo ich národná kuchyňa. Rozhodne patrí medzi tie netradičnejšie, avšak po skúsenosti s tureckou reštauráciou by sme ju rozhodne zaradili aj medzi jednu z najchutnejších. Takmer na každom menu si najskôr všimnite takzvané „starters“, teda niečo ako naše predjedlá. Ak ste však v tak veľkom meste ako turisti a chceli by ste toho vyskúšať čo najviac, určite skúste metódu viacerých jedál práve z tejto ponuky. Nachádzajú sa v nej takmer všetky hlavné jedlá, avšak v zmenšenej podobe. Ochutnávka menších porcií určite nikdy nič nepokazí. Či už si vyberiete borek, grilovaný baklažán so syrom, jahňacie mäso alebo humus s celými kúskami cíceru a s posuchom, určite si prídete na svoje. V tomto prípade by sme určite zvýraznili typický turecký nápoj ayran. Je skvelým doplnkom aj k ťažším jedlám alebo k mäsu, aj keď ide o zmes jogurtu a vody, niekedy dokonca s cesnakom a paprikou. Chutí skutočne netradične, no po viacerých chodoch vám uľahčí trávenie. Skvelým momentom bolo aj sedenie priamo pri sporákoch. Samozrejme, že sme neboli priamo v kuchyni, avšak od kuchárov nás delil len múrik podobný barovému pultu. Počas čakania sme si tak mohli dlhú chvíľu skrátiť pozorovaním kuchárov a prípravy jedál v priamom prenose.

Jamies´s Italian

received_10155144377034666Nikomu netreba bližšie predstavovať svetoznámeho šéfkuchára Jamieho Olivera, ktorým sa môže pýšiť celé Anglicko. Jeho sieť reštaurácií sa nachádza po celom Londýne a majú aj svoje špecifické rozdelenie. Navštíviť môžete reštauráciu, v ktorej sú ceny celkom priaznivé pre každého, vrátane študentov. Druhým stupňom sú už o niečo drahšie reštaurácie, ktoré ponúkajú aj niektoré z väčších špecialít. Špičkou sú najdrahšie Jamieho reštaurácie, v ktorých si môžete dopriať vynikajúce jedlo, poväčšine špeciality šéfkuchára alebo rôznych národností na jednom mieste. My sme sa rozhodli pre taliansku kuchyňu neďaleko známeho Piccadilly Circus. Príjemné prostredie prerobeného pubu navodilo tú správnu atmosféru na ochutnanie výtvorov od pravých Talianov. Samotný Jamie síce s Talianskom nemá nič spoločné, no jeho učiteľ a gastronomický vodca Gennaro má hlavné slovo pri vytváraní menu v tejto talianskej reštaurácii. Vyššie spomínané starters sú tu nazvané ako antipasta (necestovinové) pokrmy. Za ochutnanie určite stojí salumi bruschetta alebo buffalo bocconcini salad. Základom každej talianskej kuchyne sú cestoviny, a preto sme tu ochutnali takzvané Gennaro´s tagliatelle bolognese podliate červeným vínom a parmezánom. Ďalším základom pre Talianov je panna cotta, ktorú dokážu aj v Londýne pripraviť famózne spolu s čerstvým ovocím.

Grilovačka priamo na stole

Za zmienku istotne stojí aj kórejská kuchyňa KimChee situovaná v príjemnom prostredí, trochu ďalej od najrušnejšieho centra Londýna. Predstavte si, že na tomto mieste sú stoly vybavené elektrickým grilom. Priamo pri stole si teda viete vytvoriť vlastne ugrilované mäso. Vybrať si môžete z kuracieho, hovädzieho, bravčového alebo kačacieho mäsa, ktoré vám prinesú v surovom stave, každé na osobitnom tanieriku spolu s BBQ omáčkou. Pre vegetariánov tu majú k dispozícii rozličnú zeleninu, ktorá sa taktiež môže grilovať. Ak by ste si mysleli, že budete smrdieť ako tomu pri grilovačke zvykne byť, tak ste na omyle. Rošty vám personál vymení často, a taktiež je v pozadí citeľná aróma vonných sviečok. Dezerty sú skvelým doplnkom po chutnej reštauračnej grilovačke, a práve tu sa nám naskytol výber s tých najlepších dezertov, aké sme v Londýne mohli ochutnať. Za zmienku stojí chocolate mousse s jahodovým lekvárom vo vnútri a so zmrzlinou. Aj zo zmrzliny si môžete vybrať netradičné príchute ako zelený čaj, mandle, čierny sezam alebo červená fazuľa. Po takomto sladkom zážitku vám budú chuťové poháriky skákať od radosti.

Interaktívna reštaurácia

received_10155147537349666Nezabudnuteľným zážitkom bola večera v čínskej reštaurácii. Tu bol veľmi citeľný technický pokrok, ktorý vládne svetu, pretože ste si tu jedlo ako aj nápoje mohli objednať pomocou tabletu. Okrem toho ste si počas čakania na jedlo mohli dlhú chvíľu skrátiť hraním interaktívnych hier priamo na vašom stole pomocou bezdrôtovej mišky. Medzi aplikáciami sa nachádza aj takzvaný skicár, vybrať si môžete aj virtuálny obrus a dokonca si môžete zapnúť aj kameru vďaka ktorej vidíte priamo do kuchyne.

Londýn ponúka nielen veľa kultúrnych skvostov, ale aj obrovské spektrum reštaurácií s dobrým jedlom a vychytávkami, ktorými sa skutočne môžu pýšiť len tie najväčšie svetové metropoly. Nebojte sa experimentovať a vyskúšať aj niečo iné. Aspoň na krátku chvíľu vymeňte bryndzu za panna cottu a pirohy za morské plody alebo iné gastronomické pochúťky. Určite nebudete ľutovať čas strávený v týchto reštauráciách.

Foto: autor

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *