Poznáte rozdiel medzi acidkom a kefírom?

Kyslomliečne výrobky sú nielen lahodné, ale tiež  prospešné – zhodujú sa odborníci. Nemali by preto chýbať vo vyváženom jedálnom lístku. Viete, čím sa odlišujú a ako ich použiť v kuchyni? 

Sortiment kyslomliečnych výrobkov na našom trhu je skutočne bohatý. Neustále pribúdajú nové druhy, príchute, typy  balení. Máme si z čoho vyberať. Výsledkom je, že niekedy bezradne stojíme pred regálom a premýšľame, ktorý výrobok vložiť do košíka.  Zakysané mlieko, kefírové mlieko, jogurtový nápoj, cmar – kto sa v tom má vyznať?  Poradíme vám. Základné rozdiely medzi jednotlivými typmi kyslomliečnych výrobkov nám priblížila Ing. Gabriela Gonek, technologička zo spoločnosti Rajo.  Mliekari ich vyrábajú  z pasterizovaného kravského mlieka pridaním živých kultúr –  baktérií a kvasiniek. 

JOGURT

Patrí medzi najpopulárnejšie mliečne produkty. Jogurt sa vyrába z pasterizovaného mlieka pridaním jogurtovej kultúry zloženej zo živých baktérií. Dnes máme na trhu  dva typy jogurtov – tradičné, ktoré dozrievajú priamo v tégliku, a tie, ktoré dozrievajú vo výrobných tankoch a majú typickú krémovú konzistenciou. Na ich výrobu sa používa len mlieko alebo smotana, prípadne pre hustejšiu konzistenciu mliečne bielkoviny.

Poznáte rozdiel medzi acidkom a kefírom?

Okrem jogurtov poznáme aj jogurtové nápoje, ktoré taktiež obsahujú jogurtovú kultúru, ale sú tekuté.

Jogurt je známy tým, že  jogurtové kultúry rozkladajú mliečny cukor (laktózu) a tým  zlepšujú jeho trávenie.

Náš tip: Jogurt je veľmi obľúbený tip na ľahkú desiatu, olovrant, prípadne aj ako dezert. Chutí na sladko i slano. Z hustého smotanového jogurtu pripravíme delikátnu jogurtovú tortu s piškótami a ovocím. Klasický biely jogurt alebo jogurtový nápoj je vynikajúci ako zálievka na zeleninový šalát, ochutený jogurt zasa na šalát z čerstvého ovocia.  

ACIDOFILNÉ MLIEKO

Acidko, ako familiárne nazývame tento kyslomliečny výrobok, sa vyrába z mlieka pridaním kultúry Lactobacillus acidophilus, čo je probiotická kultúra, ktorá priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru. Aby získalo lahodne kyslú a vyváženú chuť, mieša sa s kyslým mliekom sfermentovaným smotanovou kultúrou. Acidofilné mlieko je ľahko stráviteľné,  a môžu si ho dopriať aj ľudia, ktorí majú miernejší stupeň laktózovej intolerancie. To pravé Acidko si Slováci obľúbili, svedčí o tom prieskum agentúry GfK, podľa ktorého je dlhodobo najobľúbenejším kyslomliečnym nápojom u nás.

Náš tip: Úplná klasika je zapíjať bielym acidofilným mliekom tradičné slovenské gastro poklady ako sú halušky s bryndzou, bryndzové pirohy či strapačky s kapustou. Ochuteným 

acidkom zasa odporúčame preliať lievance alebo palacinky. Keď si acidko vychutnáte samostatne ako nápoj, zaženie smäd a zároveň príjemne zasýti.

KEFÍR

Je to kyslomliečny výrobok s kultúrou vyrobenou z kefírových zŕn. Kefírové zrná obsahujú kvasinky rozkladajúce laktózu. Pri ich pôsobení dochádza k vzniku oxidu uhličitého a malého množstva alkoholu. Aj kefír je ľahko stráviteľný, a to aj pre ľudí, ktorí majú čiastočný problém s trávením laktózy. Od ostatných kyslomliečnych nápojov sa odlišuje výrazne kyslejšou, typicky perlivou chuťou. V ponuke predajní nájdete aj kefírové mlieko – je redšie a obsahuje menej živých mikroorganizmov ako kefír. 

Náš tip: Kefír je tiež skvelý ako nápoj po haluškách alebo zemiakových plackách, v mixe s čerstvým ovocím sa premení na svieži ovocný koktail. Možno ho tiež využiť v receptoch na kysnuté cesto, lievance a rôzne druhy koláčov.

ZAKYSANÝ CMAR

Cmar vzniká ako druhotný produkt pri výrobe masla zo smotany. K fermentácii (kvaseniu) sa používa smotanová kultúra. Obsahuje menej tuku, ako by ste čakali, ale o to  hodnotnejšie mliečne bielkoviny – proteín. Dokonca sa odporúča piť ho pri diétach, ktoré pomáhajú odbúrať nadbytočné kilá. Má špecifickú, jemne štipľavú chuť.

Náš tip: Zakysaný cmar má podobné využitie ako ostatné kyslomliečne produkty. Môžete ho použiť napríklad do palacinkového či lievancového cesta, alebo ochutený soľou a koreninami ako zálievku na šalát z čerstvej zeleniny.

ZÁKVAS

Zakvasené kravské mlieko je husté, jemne zrnité kyslé mlieko. Zákvas sa vyrába s použitím akejkoľvek mliečnej kultúry (smotanovou, jogurtovou, kefírovou). Aj tento kyslomliečny nápoj je ľahko stráviteľný a výživovo hodnotný. 

Náš tip: Vychutnajte si ho ako nápoj k tradičnými slovenským jedlám z cestovín alebo zemiakov.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *