Quiche: Slaný koláč, ktorý budete milovať

Nie je koláč ako koláč. A kto povedal, že koláč má byť len sladký? Dnes vám predstavíme recept na chutný Quiche alebo kiš, na ktorý si môžete smelo položiť syr, bryndzu, akúkoľvek zeleninu či dokonca mäso. 

Tento francúzsky tradičný koláč je jednoducho skvelý. Cesto je dokonale krehké a maslové. Môžete síce vyskúšať kúpiť si hotové cesto, ale nebude to ono. Keď pečiem, alebo varím, pocit z toho, že si viem pripraviť všetko sama (niekedy aj bez technológie) mi dáva skvelý pocit, ktorý sa vystupňuje vtedy ak mi hotový koláč či rezeň pochvália, ako dobre chutí. Vyskúšajte náš recept na slaný koláč – quiche ešte dnes.

slaný koláč

Na slaný koláč Quiche budeme potrebovať: 

Cesto: 

  • 150 g celozrnnej špaldovej alebo pšeničnej múky (časť môže byť hladká)
  • 125 g studeného masla
  • 3-4 lyžice ľadovej vody
  • štipka soli a práškového cukru

Náplň:

  • 1 cibuľu
  • 125 g smotanového syra
  • 100 g strúhaného tvrdého syra
  • hrsť cherry paradajok
  • hrsť čerstvého baby špenátu
  • 200 ml smotany 33%
  • 2 vajíčka
  • soľ a korenie
  • muškátový oriešok

Ako na to: 

Začneme s prípravou cesta. Do misky vložíme maslo a múku a rýchlymi prstami ich spolu dôkladne spojíme. Pridáme vodu, štipku soli a cukor a dobre rukou zapracujeme. Z tejto kombinácie ingrediencií by nám malo vzniknúť pekné hladké cesto, ktorého vypracujeme bochník. Ten zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke chvíľku odpočinúť. 

Vyhrejeme si rúru na 190 °C a okrúhlu formu na koláč potrieme maslom. Vyberieme si cesto z chladničky a na jemne pomúčenej doske ho rozvaľkáme a vložíme do formy na pečenie. Aby sa nám cesto v rúre nenafúklo, poprepichujeme ho vidličkou. V tomto prípade môžeme použiť aj papier na pečenie, ktorý položíme na cesto a posypeme fazuľou alebo šošovicou. Následne cesto dáme do rúry na 10 minút zapiecť. 

Medzi tým si pripravíme plnku. Cibuľku si nakrájame na tenké plátky, paradajky si umyjeme prekrojíme na polovičky. Špenát opláchneme a necháme vyschnúť. Zmiešame si v miske všetky ingrediencie plus niečo navyše. Ak chcete, môžete pridať na tenké plátky nakrájanú slaninku, ktorá dodá quichu skvelú chuť. Vaječno-syrovú zmes vylejeme do korpusu a pečieme ďalších 35 minút. Voilá, slaný koláč – Quiche je hotový. Dobrú chuť.

Páčil sa vám recept na slaný koláč? Podeľte sa s nami v komentároch, ako vám chutil alebo ho podporte zdieľaním na Facebooku. Viac skvelých receptov nájdete na našej stránke nazjedenie.sk v sekcii recepty.  

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *