Ružové korenie
Ako ružové korenie sa predávajú plody stromu, ktorý sa pôvodne vyskytuje v Brazílii, Argentíne a Paraguaji. Tento druh priviezli do mnohých krajín ako ozdobnú a parkovú drevinu. V súčasnosti sa vyskytuje v miernom pásme na všetkých kontinentoch. Éterické oleje produkované týmto druhom obsahujú monoterpény dráždiace dýchacie cesty. Množstvá používané vo varení však z tohto pohľadu nepredstavujú žiadne riziko.
Chuť rozdrveného korenia je trochu štipľavá, zároveň ovocná, živicová, podobá sa na chuť borievky, ale je menej intenzívna. Vôňa je taktiež ovocná s borovicovými podtónmi.
Ružové korenie sa používa na ochutenie veľkého množstva jedál. Naložené korenie je mäkšie a ľahšie sa rozdrví. Sušené semená majú na povrchu krehkú šupku obaľujúcu tvrdé semeno. Toto korenie sa hodí k hydine, ale celkom dobre poslúži podobne ako borievka, na ochutenie diviny a ťažkých výdatných mäsitých jedál. Omáčku ochutenú ružovým korením môžeme podávať napríklad k jedlám z bravčového mäsa, morských rakov a k teľacím rezňom.
Sušené korenie sa dá kúpiť v obchodíkoch s koreninami a v niektorých supermarketoch. Taktiež je možné ho dostať v slanom alebo kyslom náleve, konzervované v skle alebo plechovke. Pre farbu sa pridáva do zmesi bieleho, čierneho a zeleného korenia a predáva sa ako korenie štyroch farieb. Ružové korenie je najlepšie skladovať celé vo vzduchotesnej nádobe a pomlieť až pred použitím.
Autor: Dads
Zdroj: J. Norman: Bylinky a koreniny v kuchyni
Ilustračné foto: sxc.hu