Silvestrovská kapustnica

Silvestrovská kapustnica je tradičnou polievkou v mnohých rodinách. Okrem chlebíčkov, či slaných očiek a šumivého sektu je silvestrovská kapustnica taká dôležitá, ako tá vianočná. V čom sa líšia a ako sa pripravuje táto polievka?

Silvestrovská kapustnica sa podľa mňa od tej vianočnej ničím výnimočným nelíši. Avšak, v každom dome sa už len tá vianočná polievka pripravuje úplne inák, takže, silvestrovská kapustnica môže byť v konečno dôsledku skvelým jedlom, ktorým zakončíte tento rok. O jej výhodách čo sa týka vitamínov radšej hovoriť nebudem. No toľko vitamínu Cé, koľko dostanete do svojho tela cez takú dobrú kapustnicu, to si neviete ani predstaviť. Poďme si však posvietiť na tú silvestrovskú kapustnicu.

Silvestrovská kapustnica:

  • 2 kg nakladanej kyslej kapusty
  • 1 kg bravčového pliecka
  • 700 g klobásy (aj viac druhov)
  • sušené hríby
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 Pl červenej mletej papriky
  • 3 litre vody
  • olej
  • mleté čierne korenie
  • čierne korenie celé
  • bobkový list
  • kyslá smotana (podľa chuti)

Ako na to:

Kapustnicu začneme pripravovať tak, že si najprv očistíme a nakrájame cibuľu na kocky. Dáme do hrnca a osmahneme na rozpálenom oleji. Pred tým, než bude upražená do sklovata, pridáme na malé kúsky nakrájaný cesnak, na kocky nakrájané bravčové plece a spolu pekne dusíme, až kým mäso nezmäkne. Odstavíme a pridáme lyžicu červenej mletej papriky a poriadne premiešame aby sa nám paprika nepripálila. Následne znova položíme na sporák, pridáme nakrájanú kapustu aj so šťavou, mleté čierne korenie, sušené hríby, ktoré sme si predtým zaliali vriacou vodou a nechali zmäknúť. Vodu z hríbov vylejeme tiež do kapustnice a pridáme bobkový list a rascu. Zalejeme vodou a spolu varíme približne hodinu, kým nezačne polievka vrieť.

TIP: Ak je kapusta príliš kyslá, šťavu z nej už nepridávajte a kapustu premyte studenou vodou.

Pridáme klobásu a od bodu varu necháme kapustnicu ešte vrieť približne 30 minút. Potom uvarenú klobásku vyberieme, nakrájame na kolieska a vrátime späť do kapustnice. Dôkladne zamiešame a necháme ešte prevrieť a dochutíme podľa chuti. Silvestrovská kapustnica je hotová. Podávať ju môžete s chlebom alebo bielym kysnutým koláčom a s trochou smotany. Dobrú chuť a šťastný nový rok 😉

silvestrovská kapustnica

Páčili sa vám tento recept na silvestrovskú kapustnicu? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Dajte nám do komentára vedieť, ako vám chutila ;-)Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *