Špeciality Mexickej kuchyne
Čím ďalej, tým viac sa aj v našej krajine rozširujú tradičné mexické pokrmy a zapĺňajú nielen jedálne lístky reštaurácií, ale aj naše jedálne stoly. Keď sa povie mexická kuchyňa väčšina ľudí si predstaví štipľavé a korenisté omáčky, je v nej však oveľa viac.
Mexickú kuchyňu považujeme za pikantnú a exotickú, pramení z máyskych, aztéckych a španielskych tradícií. Pôvodne mexické potraviny– ako paradajky, fazuľa, kukurica, chilli papričky, vanilka, avokádo, tekvica, čokoláda, papája a agáve, tvoria dnes súčasť mnohých celonárodných pokrmov.
Pravdepodobne najznámejšie mexické jedlo je tortilla. Ide o nasucho upečenú kukuričnú placku z nekysnutého cesta, do ktorej sa naservíruje už uvarené a veľmi dobre okorenené mäso, väčšinou kuracie, so zeleninou. Tortilla slúži ako príloha. V Mexiku sa používa namiesto chleba. Niekedy ju dokonca možno využiť aj namiesto taniera. Ak je preložená na polovicu je z nej tacos, ak do taštičky tak burritos, ak sa vypraží na oleji je z nej chimichangas.
K tortillám sa podávajú aj ostré mexické omáčky nazývané salsa. Tieto omáčky majú rôzne druhy, napríklad salsa cruda, ktorú tvorí najemno pokrájaná surová zelenina, salsa de tomate, v ktorej sa nachádzajú paradajky, koriander a chilli, salsa de jitomate, v ktorej sa tepelne upravujú paradajky a chilli a v neposlednom rade salsa de chipotle, ktorá obsahuje údené papričky chalapeňo v paradajkovej omáčke. Každá slušná reštaurácia si robí salsy sama, čo považujú za svoju povinnosť.
V Mexiku medzi najoblúbenejšie druhy mäsa patria kuracie, morčacie a bravčové, o tom svedčí aj ich populárna polievka „sopa de lima“, čo je kurací vývar ochutený citrónom. Národným jedlom je „mole poblano“, teda varený moriak s hustou hnedou omáčkou z chilli, korenia, orieškov a horúcej čokolády.
V prímorských oblastiach Mexika sa popularite tešia aj grilované a cesnakom ochutené morské plody, predovšetkým krevety, humre, langusty, slávky a mule. Ich špecialitou je pescado a la Verancruzana, teda ryba s omáčkou z paradajok, cibule, kaprov a olív alebo pescado al mojo de ajo, čo je rybie filé s bielu cesnakovou omáčkou. Z rýb v mexickej kuchyni imponujú pstruhy, okúne a sumce.
- con carne – pokrm z niekoľkých druhov mäsa, farebných fazulí, chilli papričiek, zeleniny a korenia
- crepas de cuitlacoche – palacinky plnené hubami
- chilaquiles – toritillové lupienky s paradajkovou omáčkou, cibuľou a syrom
- chiles rellenos – chilli papričky plnené syrom alebo mletým mäsom, obalené v cestíčku, vyprážané a preliate paradajkovou omáčkou
- arroz a la mexicana – ryža s háškom, paradajkami a mrkvou, tak ako už aj na Slovensku máme po zvyku pripravovať prílohu k mäsu.
- chalupas – zapečené tortilly plnené s mäsom a kašou z fazule
a nespočetné druhy spôsobov plnenia tortilly. Ani by ste neverili koľko rôznych druhov mäsa, syra, omáčok a zeleniny do nej dokážu pripraviť. Odvážne kombinácie pokrmov sú tiež charakteristickou črtou mexickej kuchyne.
Mexicania, rovnako ako my Slováci, za žiadnych okolností nepohrdnú dobrých pivom. Ich pivo sa nazýva Corona a pijú ho ochutené limetkovou šťavou. Ráno a k dezertom si vychutnávajú kávu “ café de olla“ ochutné vanilkou, trstinovým cukrom a škoricou. Z alkoholických nápojov milujú koktaily ako margaritu – tequila, pomarančový likér a citrónová šťava – alebo piňa coladu – kokosové mlieko, ananásová šťava, rum. Z ostrého pitia obľubujú tequilu a mazcal, ktoré sa vyrábajú z agéve. Kolové nápoje a iné limonády nazývaju „rafrescos“, teda nápoje slúžiace k osvieženiu.
Ochutnali ste už niekedy niektoré z mexických špecialít? Ak nie, určite vám odporúčame ochutnať tortilly. Ich príprava je jednoduchá a môžete ju prispôsobiť vlastnému vkusu.
Ilustračné foto: visualhunt.com a ďalšie