Sušené ovocie: príliv energie

Sušenie ovocia poznali naši predkovia už v staroveku, presnejšie 1500 rokov pred Kristom. Sušili ho na slnku za prúdenia vetra a teplého vzduchu, pretože chceli ovocie čo najdlhšie uskladňovať, a keďže mikroorganizmy, ktoré kazia čerstvé ovocie, potrebujú vodu. Jej odstránením ľudia tento problém úplne vyriešili.dried-fruit-pineapple-bazaar-market-business

Dnes sa ovocie suší pomocou strojov vo veľkovýrobe alebo ak ste milovník sušeného ovocia môžete si zakúpiť domácu sušičku na ovocie, ktorá to celé vysuší z vás. Sušené ovocie z obchodu má väčšinou vyššiu cenu ako klasické zrelé ovocie, pretože je v cene zahrnutý aj nejaký ten poplatok za sušenie. Bohužiaľ, práve sušené ovocie zo supermarketu, nie je ideálnou náhradou za sladkosti. Mnohokrát obsahuje nebezpečné chemikálie, ktoré vám môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti alebo alergickú reakciu. Preto radšej odporúčam kupovať bio sušené ovocie, pri ktorom máte istotu, že to, čo konzumujete nemá žiadne pridané škodlivé látky.

V ideálnom prípade s trochou kreativity si vysušíte ovocie doma sami. Nakrájajte ho na malé kúsky, poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte do rúry na 70 stupňov vysušiť po dobu asi 50 až 60 minút. Nezabudnite, že pri sušení ovocia by mala byť rúra pootvorená.33788998836_5ff59e782c_b

Môžete skúsiť sušiť ovocie nakrájané na plechu aj na priamom slnku 5 až 7 dní. Každé ovocie, či už jablká, marhule, slivky, banány, sa suší rovnakým spôsobom, nakrájané na malé kúsky.

Ak aj napriek uvedeným nevýhodám, je pre vás pohodlnejšie kupovať sušené ovocie zo supermarketu, ponorte ho do teplej vody a následne v studenej opláchnite.

Aké benefity má sušené ovocie?

Táto otázka je pomerne častá u ľudí, ktorí chcú stratiť časť svojej váhy. Isto je lepšie dať si niekoľko sušených hrozienok ako zožrať celú čokoládu. Pri chudnutí sušené ovocie pomáha hlavne tým, ktorí sa nevedia vzdať sladkého.

Pri sušení sa z ovocia vyparuje voda, no neberie zo sebou minerálne látky a vitamíny obsiahnuté v danom ovocí. Samozrejme, vždy je lepšie ak si dáte normálny banán namiesto pár sušených krúžkov banánu, ale sušené ovocie predsa len zaberie menej miesta v kabelke a nemusíte sa báť, že sa rozpučí.

Čo teda obsahuje sušené ovocie?dried-apricots-apricots-dried-fruit-dried-orange

Z vitamínov nájdeme v sušenom ovocí predovšetkým vitamín A, B1, B2, B3, B6, C, E a kyselinu pantoténovú. Z minerálnych látok obsahuje draslík, horčík, vápnik, železo, mangán, meď a fosfor. V sušenom ovocí sa nachádzajú aj antioxidačné látky ako karotenoidy, antokyány a kyselina listová.

Sušiť môžeme takmer všetky druhy ovocia, je iba na vás aké si vyberiete. Ich pozitívne účinky na náš organizmus nemožno poprieť. Napríklad, marhule chránia zrak a pokožku a pomáhajú pri zápche. Figy majú vysoký obsah vlákniny a vápniku a tiež mierne močopudné a preháňavé účinky ideálne proti zápche. Ananás má protizápalové účinky, posilňuje imunitu a napomáha pri štiepení bielkovín. Hrušky majú pozitívne účinky pri opuchoch, poruchách obličiek a redukčnej diéte. Banány napomáhajú tráviacemu systému. Datle podľa všetkého môžete použiť ako afrodiziakum. Jablká regulujú funkciu žlčníka, znižujú cholesterol aj krvný tlak. Brusnice fungujú ako prevencia pri zápale močových ciest a obličiek. Papája napomáha správnemu tráveniu. Hrozienka jedzte pri artérioskleróze, ochoreniach pečene alebo kĺbov. Slivky zlepšujú pamäť, trávenie a uvoľňujú zápchu.

Ani sušené ovocie však nesmiete jesť na kilá, ideálnou porciou je hrsť každý deň. Môžete ho jesť v kombinácií s vlašskými orechmi alebo mandľami. Určite si k nemu nedávajte cukor a nenamáčajte ich do čokolády. Skúste si sušené ovocie pridať do nízkotučného bieleho jogurtu alebo dokonca tvarohu spolu s cereáliami a vločkami či orieškami.

Táto energetická bomba vás z rána prebudí a vzpruží.

Ilustračné foto: visualhunt.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *