Domáci jablkový závin
Jeseň a jablkový závin k sebe neodmysliteľne patria. Dokonalá kombinácie jabĺk, cesta a hrozienok. Kto by nemiloval túto jedinečnú klasiku? Jablkový závin je jednoduchý a vďačný recept, ktorý poteší vaše maškrtné chuťové poháriky a nebudete pri jeho príprave stáť v kuchyni pol dňa.
Ak sa jedná o jablkový závin, hovoríme o jablkách v ich najdokonalejšej a najchutnejšej podobe. Poďme si túto dobrotu pripraviť spolu 😉
Na domáci jablkový závin budeme potrebovať:
Na cesto:
- 500 g lístkového cesta
- 60 g masla
- 6 Pl strúhanky
Na jablkovú plnku:
- 1 kg nastrúhaných jabĺk
- 100 g kryštálového cukru
- 1 Pl citrónovej kôry
- 3 Pl rumu
- 5 Pl sušených hrozienok
- 2 hrste mandlí (môžeme použiť aj iný druh orieškov – lieskovce alebo vlašské)
- 1 Čl vanilkového extraktu
Ako na to:
Najprv si predhrejeme rúru na 180 °C a pripravíme si plech, ktorý si vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme tukom.
Vo väčšej mise si spojíme nastrúhané jablká, citrónovú kôru, rum, hrozienka, nasekané mandle, cukor a vanilkový extrakt. Jablčnú zmes dôkladne premiešame, aby sa všetky zložky rovnomerne rozložili a chute sa dokonale prepojili.
Rozvaľkáme si cesto na tenký plát v tvare obdĺžnika a posypeme ho strúhankou tak, aby kraje ostali neposypané cca 2 cm od kraja. Na strúhanku navrstvíme jablčnú zmes. Kratšie kraje zalomíme dovnútra a závin zrolujeme po jeho dĺžke. Hotový závin opatrne preložíme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Môžeme zobrať vidličku a sem tam ho prepichnúť, aby a závin piekol rovnomerne. Vložíme do rúry a pečieme cca 35 minút. Uprostred pečenia jablkový závin vytiahneme z rúry a potrieme rozpusteným maslom a vrátime späť do rúry. Hotový vychladnutý závin zasypeme vrstvou práškového cukru a nakrájame na približne 1,5 cm široké kúsky. Závin môžeme podávať s domácou šľahačkou, ktorá zvýrazní chuť jabĺk. Dobrú chuť!
Páči sa vám recept na jablkový závin? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.