PR články a tlačové správyRecepty

Jar na zelenine

Jarné mesiace znamenajú len jedno – príroda sa pomaly, ale isto prebúdza zo zimného spánku a pripravuje sa na najplodnejšiu časť roka. V marci sa tešíme nie len z prvých kvietkov, ale rovnako aj zo sezónnej zeleniny ako sú paradajky či papriky. Tieto suroviny ponúkajú pestrý výber čerstvých receptov, z ktorých si vyberú zarytí mäsožravci, tí, čo obľubujú ľahšiu kuchyňu a aj kreatívny vegetariáni. Nechajte sa inšpirovať kuchyňou Lidla.

Pečený paradajkový šalát podľa Martina Pyca Rauscha

Pečený paradajkový šalát podľa Martina Pyca Rauscha

Počet porcií: 4

Potrebujeme: sitko, kuchynskú papierovú utierku


Suroviny

70 g quinoa

soľ

1 avokádo

šťava z ½ citróna

1 uhorka

2 lahôdkové cibuľky

mleté čierne korenie

olivový olej

1 strúčik cesnaku

400 g cherry paradajok

sušené oregano

2 krajce chleba

220 g syra halloumi

čerstvá petržlenová vňať

Postup

Quinou dôkladne prepláchneme a varíme 10 minút v dvojnásobnom množstve vody so štipkou soli. Potom ju necháme vychladnúť.

Avokádo nakrájame na kocky a ihneď pokvapkáme šťavou z polovice citróna, aby nezhnedlo. Zmiešame ho s uhorkou a cibuľkami nakrájanými na menšie kúsky, soľou, čiernym korením, 2 lyžicami olivového oleja a vychladnutou quinoou. V panvici s rozohriatym olivovým olejom opečieme očistený strúčik cesnaku a cherry paradajky tak, aby zmäkli a viditeľne sa opiekli, avšak zároveň nestratili svoj tvar. Po 8 – 9 minútach pridáme štipku soli a oregano. Paradajky preložíme na tanier a necháme vychladnúť.

V panvici opečieme na kocky nakrájaný chlieb. Ten najskôr vpije šťavu z paradajok a po 4 – 5 minútach, keď je viditeľne opečený, ho preložíme na tanier a necháme vychladnúť. Panvicu utrieme papierovou servítkou a ihneď v nej nasucho opečieme aj syr halloumi nakrájaný na kocky. Opekáme aspoň z dvoch strán do zlatista, celkovo asi 2 – 3 minúty.

Servírovanie

Servírujeme v samostatných vrstvách alebo môžeme priamo pred podávaním všetko zmiešať. Porcie dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Pokiaľ šalát vrstvíme do obedárov či iných nádob, najskôr vložíme zelenú časť, potom opečený chlieb, paradajky a na záver grilovaný syr.

Autor receptu – Martin Pyco Rausch

Pikantné kuracie krídelká s batatmi a jogurtovým dipom

Počet porcií: 4
Potrebujeme: strúhadlo, potravinársku fóliu, veľký plech, papier na pečenie

Suroviny

Pikantné krídelká

800 g kuracích krídel

2 lyžice paradajkového pretlaku Kania

1 lyžica plnotučnej horčice Kania

1 lyžica medu

1 lyžica mletej štipľavej papriky Kania

olivový olej Primadonna

morská soľ v mlynčeku Kania

čierne korenie v mlynčeku Kania

šťava z 1 citróna

1 nastrúhaný strúčik cesnaku

Bataty a šalát

500 g batatov

šťava z 1 citróna

100 g šalátu mix

Jogurtový dip

1 hrsť čerstvých byliniek (bazalka, mäta, pažítka)

250 g gréckeho jogurtu

Pilos šťava z ½ citróna

1 nastrúhaný strúčik cesnaku

Postup

Pikantné krídelká

Kuracie krídla dôkladne obalíme v marináde, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých ostatných surovín. Prikryjeme fóliou a aspoň 30 minút marinujeme v chladničke. Potom ich dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C

Bataty a šalát

Bataty umyjeme, nakrájame na väčšie kusy, pokvapkáme olejom, šťavou z polovice citróna, osolíme, okoreníme a premiešame. Pridáme ich na plech s krídlami a pokračujeme v pečení ďalších cca 45 minút.

Šalát ochutíme olejom, šťavou z polovice citróna, soľou a korením.

Jogurtový dip

Dip pripravíme zmiešaním najemno nasekaných byliniek a ostatných surovín. Dochutíme soľou a korením.

Servírovanie

Na tanier naservírujeme pikantné krídelká aj s batatmi a prelejeme výpekom. Pridáme šalát a dip, ktorý podávame v samostatnej miske.

Pizza burger

Pizza burger

Počet porcií: 2
Potrebujeme: robot s nadstavcom hák, strúhadlo, valček, veľký plech

Suroviny

Cesto

15 g čerstvého droždia

1 lyžička kryštálového cukru Belbake

300 ml teplej vody

350 g hladkej múky Belbake

soľ Kania olivový olej Primadonna

Paradajkový základ

420 ml krájaných lúpaných paradajok z konzervy Freshona

1 lyžica sušeného oregana Kania

1 nastrúhaný strúčik cesnaku

olivový olej Primadonna

morská soľ v mlynčeku Kania

čierne korenie v mlynčeku Kania

štipka kryštálového cukru Belbake

Obloha

400 g mletého mäsa (mix hovädzieho a bravčového)

1 strúčik cesnaku

2 štipľavé papričky

200 g syra ementál v celku Milbona

štipka oregana Kania

1 červená cibuľa

2 paradajky

1 hrsť šalátu mix

Postup

Cesto

Droždie rozmrvíme do misky, prisypeme cukor, zalejeme vodou a premiešame. Kvások necháme približne 5 minút napučať.

Múku nasypeme do misy, prilejeme kvások, osolíme a pokvapkáme olejom. Ručne alebo mixérom vymiesime hladké cesto, ktoré je elastické a odliepa sa od stien misky.

Tip: Podľa potreby môžeme pridať múku alebo vodu.

Z cesta vypracujeme bochník, ktorý vrátime späť do misky, posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi polhodinu.

Vykysnutý ho preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 časti. Z každej časti vyformujeme bochník, ktorý ešte necháme pod utierkou 7 minút kysnúť.

Paradajkový základ

Všetky suroviny spolu zmiešame.

Obloha

Mäso ochutíme soľou, korením a nastrúhaným strúčikom cesnaku. Pridáme olej a jednu na jemno nasekanú papričku, ktorú sme zbavili jadierok. Z mäsa vytvarujeme tenké placky s priemerom cca 20 cm.

Tip: Placky musia byť tenké a veľké, aby po upečení nezostali surové a pretože sa počas pečenia scvrknú.

Bochníky cesta vyvaľkáme a ponaťahujeme do tvaru kruhu s priemerom 20 cm. Na plech uložíme dva kruhy cesta. Jeden potrieme paradajkovým základom a na základ uložíme plát mäsa. Druhý posypeme nahrubo strúhaným ementálom a štipkou oregana. Pečieme v rúre vyhriatej na najvyššiu teplotu, pri 250 °C približne 8 minút (podľa hrúbky cesta).

Medzitým cibuľu, paradajky a štipľavú papričku nakrájame na tenké plátky

Servírovanie

Na čerstvo upečenú pizzu s paradajkovým základom a mäsom uložíme cibuľu, paradajky, papričku a šalát. Prikryjeme syrovou pizzou a prekrojíme na polovicu.

Teľací T-bone steak s hlivou a špenátom

Teľací T-bone steak s hlivou a špenátom

Počet porcií: 1

Potrebujeme: grilovaciu panvicu, kliešte na obracanie, alobal

Suroviny

1 teľací T-bone steak

morská soľ v mlynčeku Kania

čierne korenie v mlynčeku Kania

olivový olej Primadonna

2 lyžice masla Pilos

½ citróna

1 červená cibuľa

3 strúčiky cesnaku

100 g hlivy ustricovej

50 g mladého špenátu

50 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %) čerstvá petržlenová vňať

čerstvý koriander

Postup

Mäso vyberieme z chladničky asi hodinu pred prípravou, aby malo izbovú teplotu. Okraje steaku s tukom narežeme, aby sa počas pečenia nesťahovali. Mäso osušíme z oboch strán, osolíme a okoreníme. Sprudka restujeme na rozpálenej panvici s olejom najprv na strane s tukom a potom zo všetkých ostatných strán.

Tip: T-bone steak grilujeme 2 – 3 minúty z každej strany. Zbytočne doň nepicháme ostrými predmetmi, inak z neho vytečie šťava a mäso zostane suché.

Na mäso položíme lyžicu masla, stiahneme z ohňa, pokvapkáme pár kvapkami citrónovej šťavy, prikryjeme alobalom a necháme odležať 7 – 10 minút.

Na rozohriatej panvici s olejom restujeme cibuľu nakrájanú na lupienky a cesnak na plátky. Hlivu nakrájame na menšie kúsky a pridáme na panvicu. Osolíme, okoreníme a podľa potreby prilejeme olej. Po pár minútach pridáme lyžicu masla a keď sa roztopí, prihodíme špenát. Premiešame, podlejeme smotanou, krátko prehrejeme a stiahneme z ohňa. Dochutíme citrónovou šťavou a nasekanými bylinkami.

Servírovanie

Teľací T-bone steak prelejeme výpekom a servírujeme s hlivou a špenátom.

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla – https://kuchynalidla.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *