ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Chyby pri varení a pečení

Hoci sa vareniu a príprave jedál venujete už roky, môže sa stať že niektoré vaše postupy v kuchyni nie sú celkom správne. Prečítajte si, kde robia ľudia najčastejšie chyby.

Varenie cestovín

Cestoviny a špagety potrebujú dostatok priestoru, ktorý im umožní rýchlejšie sa uvariť. Preto zvoľte väčší hrniec. Ak si myslíte, že vodu na cestoviny je zbytočné soliť, lebo ju aj tak vylejete, mýlite sa. Počas varenia v takomto kúpeli získajú tú pravú chuť. Soľ sa však pridáva až do vriacej vody. To isté sa týka samotných cestovín. Nesypete ich do hrnca skôr než voda zovrie. Škrob vystúpi na ich povrch a cestoviny budú nepríjemne lepivé. Po vhodení ich pomaly premiešajte, aby sa neprichytili ku dnu. Párkrát to urobte ešte aj počas varenia. Kolujú fámy, že s olejom sa cestoviny neprilepia. Nie je to však pravda. Olej na to nemá žiaden vplyv. V momente, keď sú cestoviny hotové, sceďte ich a nechajte chvíľu odkvapkať. Nikdy ich nenechávajte stáť vo vode, rozvarili by sa. Nemali by sa tiež preplachovať vodou.

Varené vajíčka

eggs-70621_640Podobne ako cestoviny, aj vajíčka potrebujú počas varenia priestor, inak môžu popraskať. Začnite ich variť už v studenej vode, nie až keď vrie. Aj to je totiž príčinou praskania. Často sa stáva, že vajíčka sa zle lúpu. Ak chcete, aby sa škrupinka ľahšie oddeľovala od bielka, siahnite radšej po starších, napr. týždňových  vajíčkach. Čerstvé vajíčka majú totiž dosť pevnú škrupinu, a preto sa aj horšie lúpu. Po pár dňoch však skrehne, pretože sa z nej odparí voda. Pozor na dĺžku varenia. Ak vajíčka rozvaríte, môžu mať šedastý nádych alebo môžu mierne zapáchať. Vo chvíli, keď voda začne vrieť, sledujte čas. Vajce namäkko bude hotové po 10 minútach, natvrdo po 15 minútach. Pamätajte si, že aj keď vajcia vyberiete z horúcej vody, stále sa varia. Preto ich hneď po odstavení schlaďte na pár minút v studenej vode. Membrána sa oddelí od škrupiny a lúpanie bude jednoduchšie.

Tvrdé mäso

Ak sú vaše steaky alebo iné mäso tuhé, zrejme ste niekde urobili chybu. Dôvodom môže byť panvica. Počkali ste, kým sa rozpáli? Tuk bol horúci? Ak nie, máme príčinu. Povrch mäsa sa nestihol stiahnuť a všetka šťava vyšla von. Ideálne treba mäso sprudka opiecť z oboch strán a následne ho nechať dôjsť v rúre. Vo vnútri tak ostane mäkké a šťavnaté. Ale pozor, soľ a korenie pridávajte až na koniec. Soľ totiž mäso vysušuje a korenie sa zasa pripaľuje a horkne.

Vývar

To, že sa vývar nemá variť na silnom plameni, už asi viete. Mal by len tak pomaly prebublávať pod pokrievkou. Nezabúdajte z vrchu zbierať penu, aby sa vývar nezakalil. Hovädzie alebo slepačie mäso a kosti je dobré najprv prudko zapiecť v rúre. Mäso má potom lepšiu a výraznejšiu chuť. Zeleninu pridávajte do polievky až neskôr. Ak ju necháte v hrnci s mäsom od začiatku, získate skôr zeleninový vývar než masový.

Bylinky

parsley-78807_640Ak kupujete  čerstvé  bylinky v plastových obaloch, pred uskladnením ich rozbaľte, orežte konce stoniek a dajte  ich  do  nádobky  s  vodou,  podobne  ako  kyticu kvetov. Ostanú tak dlhšie svieže. Ak by ostali zabalené,  za pár  dní  by boli slizké a zhnedli by. Zeler a petržlen vydrží  aj v chladničke, ale napr. mätu, rozmarín a tymián majte v nádobke len pri izbovej teplote.

Zemiaková  kaša

Dobrá  kaša  závisí  hlavne  od  typu  zemiakov. Najviac sa na ňu hodia múčnaté zemiaky, označené ako varný typ C. Nič však nepokazíte ani šalátovými alebo prílohovými zemiaky (typ A alebo B). Vyhnite sa však tým ružovým. Očistené a nakrájané zemiaky prepláchnite studenou vodou. Môžete aj viackrát, aby sa z nich vyplavilo čo najviac škrobu. Následne ich dajte do hrnca s osolenou vriacou vodou a varte domäkka, no nie príliš dlho, inak by sa  rozpadávali. Stačí cca 15 – 20 minút. Treba  ich však dobre scediť. Zemiaky môžete rozšľahať alebo ručne pretlačiť. Dochucujte ich maslom a mliekom, prípadne smotanou. Mlieko však nemá byť studené, kaša by bola mazľavá.


Mäkké  maslo

bake-599521_640 (1)Keď varíte alebo hlavne pečiete, vo väčšine receptov je uvedené  mäkké maslo. To znamená, že  má  mať  izbovú teplotu. Ak ste maslo zabudli vybrať z chladničky a práve ho potrebujete, zakryte ho na chvíľu horúcou miskou alebo hrncom. Vyhnite sa zohrievaniu masla v mikrovlnke alebo na sporáku. Ak by maslo bolo roztopené, výsledný efekt by bol chuťovo iný ako ste očakávali.

Čokoládová poleva

Čokoládu nalámanú na kocky rozpúšťajte vždy v nádobe nad parou alebo vo vodnom kúpeli. Rieďte ju stuženým tukom, no nikdy nepresiahnite viac ako 20% tuku z celého obsahu polevy. Pridávajte malé kúsky tuku, aby sa rýchlejšie roztopil. Príliš hustú polevu môžete zriediť aj horúcou vodou. Rovnako postupujte, ak sa vám zrazí. Vmiešajte do nej lyžicu horúcej vody alebo mlieka a znovu vymiešajte.

Kypriaci prášok

Kypriaci prášok najprv rozmiešajte v sypkých ingredienciách, ako je múka, cukor a podobne. Akonáhle ho nasypete do tekutého cesta, prášok sa rozpustí a začne reagovať. Pozor aj na citróny. Kyslé prostredie, ktoré jedlej sóde prospieva pri pečení, v ceste vytvorí šťava aj kôra z citróna. Ak teda zamiešate do cesta súčasne citrónovú kôru i sódu a cesto necháte stáť, bublinky vyšumia už pri miešaní. Stále teda platí, že kypriaci prášok sa pridáva vždy takmer až na koniec postupu.

Vaľkanie cesta

bake-613580_640Lepí na sa vám cesto na dosku aj na valček, hoci ste použili správne suroviny a postupovali podľa receptu? Najčastejšou chybou je to, že pri vaľkaní meníte smer valčeka, namiesto toho, aby ste pootočili cestom. Dbajte teda na to, aby bola doska dostatočné pomúčená a dalo sa na nej hýbať cestom. Používajte vždy takú múku, aká je uvedená v recepte.

Foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *