Makovo-hrušková pochúťka
Vystačí na: asi 30 porcií
Doba prípravy: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 12 + 55 minút
Náročnosť: 2 bábovky
Prísady:
Na mrveničkové cesto:
400 g hladkej múky,
2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker,
125 g cukru,
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker,
2 vajcia,
125 g zmäknutého masla alebo margarínu,
Na makovú náplň:
800 g hrušiek,
500 g hotovej makovej náplne,
150 ml mlieka,
Na tvarohovú náplň:
200 ml smotany na šľahanie,
750 g polotučného tvarohu,
80 g cukru,
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker,
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna,
3 vajcia,
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm),
elektrický ručný šľahač.
Príprava:
- Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme vajcia a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme mrveničku. Na dno vymasteného plechu nanesieme 2/3 mrveničkového cesta a pritlačíme. Zvyšok mrveničky zmiešame s 2 PL hotovej makovej náplne a odložíme bokom. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 12 minút
- Hrušky olúpeme, nakrájame na štvrtiny a odstránime jadrovníky.
- Makovú náplň s mliekom vymiešame vareškou dohladka.
- Na prípravu tvarohovej náplne vyšľaháme smotanu elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise metličkou vymiešame tvaroh s cukrom, vanilkovým cukrom, kôrou a vajcami dohladka. Opatrne vmiešame šľahačku. Do makovej náplne vmiešame 1/3 tvarohovej náplne.
- Hrušky naukladáme na povrch predpečeného cesta a do medzier nanesieme makovú náplň. Zvyšok tvarohovej náplne opatrne rozotrieme na povrch a posypeme makovou mrveničkou. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote uvedenej v bode 1.
Doba pečenia: asi 55 minút
6. Koláč necháme vychladnúť.
Pingback: Škoricový cukor dodá chuť múčnikom a rozvonia vašu kuchyňu - Nazjedenie.sk