Dezerty a múčne jedláRecepty

Esterházy rezy

Potrebujeme:

Cesto:
10 bielkov,
30 g kryštálového cukru,
30 g mletých orechov,
Krém:
400 ml mlieka,
4 PL polohrubej múky,
10 žĺtkov,
200 g práškového cukru,
1 vanilkový cukor,
125 g masla,
125 g helie
50 ml rumu,
Poleva:
šťava z 1 citróna,
100 g práškového cukru,
1 KL oleja.

Postup:

Bielka vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Zľahka primiešame orechy. Cesto rozdelíme na 3, resp. 4 plechy s papierom na pečenie. Pečieme 10-15 minút na 200°C, kým povrch jemne nezhnedne. Necháme vychladnúť. Potom opatrne stiahneme papiere z korpusov. Pripravíme si krém. Polovičné množstvo mlieka dáme zohriať s vanilkovým cukrom, v druhej polovici rozšľaháme múku a pridáme žĺtka. Zmes vlejeme do mlieka a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť. Párkrát premiešame, aby sa nevytvorila kôrka. Medzitým si vyšľaháme maslo a heliu s cukrom a rumom do peny. Vychladnutú zmes spojíme s maslovou hmotou. Pláty cesta natrieme krémom, ukladáme na seba, vrchný plát natrieme opäť tenkou vrstvou krému a polejeme citrónovou polevou. Necháme stuhnúť v chladničke a po hodinách nakrájame zákusok na rezy.

Foto: pixabay.com

3 thoughts on “Esterházy rezy

  • Absolútne sa to nepodarilo, neviem ako to môže dopadnúť ako na obrázku. Cesto som robila presne ako v postupe, vôbec nebolo tak hrubé ako je nafotené, na tri menšie plechy vyšlo, splasnuté tenké tvrdé pláty. Putovalo to akurát tak do koša. Ani od papiera to nešlo dole.

    Reply
    • Dana Karabinošová

      Neviem, kde sa stala chyba. Tento recept máme doma vyskúšaný, piekli sme to už niekoľkokrát a vždy bol výborný. Obrázok je síce ilustračný, no od našej finálnej verzie sa veľmi nelíši.

      Reply
  • Podľa mna je tam zle v recepte uvedené množstvo cukru a muky. 30g na 10 vajec ???. Pani sa o dobrú 0 sekla. Odpovedám síce po rokoch, ale ak by sa rozhodol niekto piecť… aby nedopadol ako pani vyššie.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *