ČlánkyMagazínZdravie

Obezita postihuje aj deti

Obezita u detí sa čoraz častejšie vyskytuje nie len vo svete, ale aj u nás. Predísť tejto chorobe je možné len zdravým stravovaním. Aj rodičia môžu svojmu dieťaťu vštepovať čo je zdravé a čo nie. Najlepším spôsobom je naučiť deti jesť jedlá,ktoré neobsahujú veľké množstvo tukov. Je potrebné zamerať sa skôr na celozrnné pečivá,odtučnené mliečne výrobky,cereálie a to najpodstatnejšie, jesť ovocie a zeleninu.

Deti by sa mali vyhýbať jedeniu pri telke, pretože vtedy si dieťa ani neuvedomuje koľko toho zje. Veľmi dôležité je vymeniť sladké vody za minerálnu vodu alebo najlepšie čistú vodu z vodovodu. Tá uhasí smäd najlepšie a dieťa z nej nepriberie.

Každé dieťa má rado sladkosti. Avšak pri nekontrolovateľnom konzumovaní a nadmernom množstve vzniká tučnota. Preto je najvhodnejšie vyčleniť deň a hlavne množstvo,koľko sladkého dieťa môže skonzumovať. Ideálnym riešením je, ak budete svojmu dieťaťu namiesto cukríkov a čokolád s vysokým množstvom tuku, podávať marhule, broskyne alebo sladký melón.

Taktiež môžete svojmu dieťaťu naaranžovať zeleninu, ovocie a iné zdravé jedlá lákavou formou. Vytvorte z jedla rôzne postavičky, slimáčikov, či iné zábavné tvary. Uvidíte, že časom si budú takéto farebné jedlá vyžadovať sami.

V dnešnej dobe deti zanedbávajú pohyb a svoj voľná čas trávia hlavne pozeraním televízie alebo pri počítači. To je ďalší dôvod pre vznik obezity, a preto netreba zabúdať pri zdravom stravovaní aj na pohyb. Korčuľovanie alebo bicyklovanie je zábavné, zlepšuje kondíciu a samozrejme spaľuje nadbytočné tuky.

Auitor: Baška
Zdroj: children.webmd.com
Ilustračné foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *