Bylinky a koreninyČlánkyMagazín

Pažítka

Pažítka rástla prirodzene na mnohých miestach celej Európy a Severnej Ameriky, no v súčasnosti sa už pestuje. Obľúbenou sa stala až v 19. storočí.

Všetky časti pažítky majú jemnú cibuľovú vôňu a cibuľovú štipľavú chuť. V kuchyni sa môžu použiť aj byle aj kvety pažítky.

Pažítka by sa nemala nikdy variť, pretože by tým stratila svoju jedinečnú chuť. Nasekaná nožom alebo nastrihaná nožnicami sa môže pridávať do mnohých pokrmov a šalátov v akomkoľvek množstve podľa chuti. Svieža chuť a vôňa, chrumkavá štruktúra a zelený vzhľad oživí zemiakový šalát a každú polievku a dodá optimistickú farbu akejkoľvek bylinkovej omáčke. Stalo sa tradíciou podávať pažítku s maslom alebo kyslou smotanou ako dresing na pečené zemiaky. Primiešaná v smotanovom jogurte dodá sviežu chuť grilovanej rybe. Pažítka môže dochutiť a oživiť aj obyčajnú omeletu, či praženicu.

Zväzok pažítky si môžete kúpiť. Oddeľte mladé cibuľky, ak si chcete zabezpečiť potrebnú zásobu. Sušenie pažítky je bezpredmetné, ale nasekaná a zamrazená si uchová svoju chuť a môže sa používať hneď po vybratí z mrazničky.

Pažítku si môžete pestovať aj sami doma. Rastie v trsoch dutých jasnozelených bylí podobných trsom tráv, s malými okrúhlymi, ružovými až purpurovými kvetmi v okolíkoch. Je to húževnatá trvalka, ktorej sa darí v akejkoľvek záhrade. Musí sa dobre polievať, pretože korenie v podobe malých cibuliek sa nachádzajú takmer na povrchu pôdy. Rozmnožujeme ju delením trsov. Rastliny odumierajú v zime, ale skoro na jar zas ožívajú. Byle by sme mali strihať, nie vyťahovať zo zeme. V trse sa vždy necháva niekoľko najhúževnatejších bylí, aby mala rastlina silu rásť ďalej.

Autor: Dads
Zdroj: J. Norman: Bylinky a koreniny v kuchyni

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *