Lahodné mrkvové rizoto
Mrkva je výborná, hodnotná a ľahko dostupná zelenina. Ak chcete spraviť niečo prospešné pre svoje zdravie, mali by ste ju jednoznačne zaradiť do svojho jedálnička či nápojového lístka. Môžete si z nej pripraviť šťavu, polievkuči dokonca mrkvové rizoto.
Na mrkvové rizoto potrebujeme:
- 4 ks stredne veľkej mrkvy
- 300 g ryža arborio
- 1 Pl olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 Pl masla
- strúhaný parmezán
Ako na to:
Očistíme si mrkvu a nakrájame na menšie kúsky. Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme variť očistenú a na malé kúsky nakrájanú mrkvičku. Vody do hrnca nalejeme tesne nad mrkvu. Trošku osolíme a pridáme maslo. Varíme, kým mrkva úplne nezmäkne a kým sa všetka voda nevyparí.
Uvarenú mrkvu môžeme rozmixovať ponorným mixérom alebo popučíme lisom na zemiaky, kým nám nevznikne husté pyré. Pripravíme si ďalší hrniec, a na rozpálenom oleji orestujeme nakrájaný cesnak a pridáme ryžu. Chvíľu opražíme a zalejeme vývarom. Tesne pred tým, než sa nám uvarí ryža primiešame mrkvové pyré a dochutíme soľou a korením. Nakoniec vmiešame lyžicu masla a nastrúhaný parmezán. Voilá, mrkvové rizoto je hotové, dobrú chuť.
Určite viete, že mrkva je bohatá najmä na vitamín A a na betakarotén. Obsahuje však aj ďalšie vitamíny a minerály, ktoré sú pre naše zdravie viac, než prospešné. Určite stoja za zmienku vitamíny B, C, E, H. Z minerálov sú to stopové prvky draslíka, sodíka, vápnika, horčíka, železa či zinku.
Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.