ČlánkyMagazínReceptyZelenina

Lahodné mrkvové rizoto

Mrkva je výborná, hodnotná a ľahko dostupná zelenina. Ak chcete spraviť niečo prospešné pre svoje zdravie, mali by ste ju jednoznačne zaradiť do svojho jedálnička či nápojového lístka. Môžete si z nej pripraviť šťavu, polievkuči dokonca mrkvové rizoto.

Na mrkvové rizoto potrebujeme:

  • 4 ks stredne veľkej mrkvy
  • 300 g ryža arborio
  • 1 Pl olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 Pl masla
  • strúhaný parmezán
mrkvové rizoto

Ako na to: 

Očistíme si mrkvu a nakrájame na menšie kúsky. Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme variť očistenú a na malé kúsky nakrájanú mrkvičku. Vody do hrnca nalejeme tesne nad mrkvu. Trošku osolíme a pridáme maslo. Varíme, kým mrkva úplne nezmäkne a kým sa všetka voda nevyparí. 

Uvarenú mrkvu môžeme rozmixovať ponorným mixérom alebo popučíme lisom na zemiaky, kým nám nevznikne husté pyré. Pripravíme si ďalší hrniec, a na rozpálenom oleji orestujeme nakrájaný cesnak a pridáme ryžu. Chvíľu opražíme a zalejeme vývarom. Tesne pred tým, než sa nám uvarí ryža primiešame mrkvové pyré a dochutíme soľou a korením. Nakoniec vmiešame lyžicu masla a nastrúhaný parmezán. Voilá, mrkvové rizoto je hotové, dobrú chuť. 

mrkvové rizoto

Určite viete, že mrkva je bohatá najmä na vitamín A a na betakarotén. Obsahuje však aj ďalšie vitamíny a minerály, ktoré sú pre naše zdravie viac, než prospešné. Určite stoja za zmienku vitamíny B, C, E, H. Z minerálov sú to stopové prvky draslíka, sodíka, vápnika, horčíka, železa či zinku.

Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *