ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Slávnostné stolovanie

Svadby, oslavy, alebo sviatky sú tými pravými príležitosťami na dokonale pripravený stôl. Okrem jedla sa kladie veľký dôraz aj na výber a správne umiestnenie tanierov, príborov, pohárov a dekorácií. Ak chcete svojich hostí príjemne prekvapiť, inšpirujte sa nasledovnými radami.

Základom je obrus, ideálne biely a samozrejme vyžehlený. Pod neho sa môže dať ešte molton, teda tlmiaca a protišmyková podložka pod obrus. Na spestrenie môžete do stredu rozprestrieť farebný obrúsok menších rozmerov.

Často sa zabúda na tzv. klubový alebo podkladový tanier. Ten leží na stole počas celého hodovania. Naňho sa ukladá servítka a až potom nasledujú ďalšie taniere. Nie však naraz, každý sa prináša osobitne po každom chode. Prvý je tanierik na predjedlo, nasleduje hlboký tanier na polievku, plytký na hlavné jedlo a napokon tanierik na dezert.

Rozloženie príborov či dokonca ich samotné použitie zvykne mnohým robiť problémy. Každý chod má mať vlastný, precízne vyleštený príbor. Umiestňuje sa v poradí, v akom sa budú podávať jednotlivé chody. Najďalej od taniera na pravú stranu kladieme nôž na predjedlo, bližšie k tanieru lyžicu na polievku a nakoniec mäsový nôž na hlavné jedlo. Vľavo, ďalej od taniera, má svoje miesto menšia vidlička na predjedlo, bližšie k tanieru je vidlička na hlavný chod. Nad tanierom je ešte dezertný príbor, pozostávajúci z malej vidličky a lyžičky.

Každý druh nápoja by mal mať špecifický tvar pohára. Červené víno sa nalieva do širokých tulipánových pohárov, biele víno do užších a šumivé víno do vysokých štíhlych pohárov. Pozor však na ich počet. Jedna osoba by mala mať pred sebou najviac tri kusy, vytvárajúce trojuholník po pravej strane. Samozrejmosťou je pohár na vodu.

Celkový dojem zavŕši vhodný výber dekorácie. Najčastejšie sa používajú farebné stuhy, svietniky, či naaranžované kvety vo váze. Obľúbené je tiež skladanie servítok alebo obrúskov do rôznych tvarov. Aj pri stolovaní však platí, že menej je niekedy viac. Ak by napr. dekorácie boli príliš vysoké, hosťom sediacim oproti sebe by mohli prekážať vo výhľade.

Okrem týchto základných prvkov stolovania existuje ešte mnoho ďalších. Zvyčajne používame aj terinu (ozdobná misa na polievku), poháre na zmrzlinu, mištičky na kompót alebo šalát, tanieriky na pečivo, tácky, či fingerbowl (miska na umývanie rúk).

Je len na vás, čo všetko použijete počas stolovania ako hostitelia. Podstatný vplyv má v tomto prípade zvolené menu a váš vkus. Servírované jedlo a esteticky pripravený stôl bude za pomoci týchto rád isto pastvou pre oči vašich hostí.

Ilustračné foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *