Spoznajte pochúťky Talianska

Talianska kuchyňa je známa po celom svete a aj v našej krajine nájdeme obrovské množstvo talianskych pokrmov. Ešte pred rozvojom Francúzskej kuchyne, tá Talianska už bola v rozkvete.spaghetti-plate-table-tomato

Vo všeobecnosti sa talianska kuchyňa vyznačuje predovšetkým ťažšími, kalorickejšími jedlami, preto nie je divu, že sa stále teší výnimočnej popularite a má centrálne postavenie minimálne v skupine európskych kuchýň.  Prvé talianske pokrmy sú však vždy pripravené z najčerstvejších surovín.

Pravdepodobne najznámejšou talianskou pochúťkou sú cestoviny. Taliani majú približne 400 druhov cestovín a dostali sa do Talianska vďaka Marcovi Polovi približne pred 700 rokmi. Najznámejšie sú špagety, tortellini, ravioli, lasagne, gnocchi, alebo penne. Ich základne delenie je podľa ich zloženia na plnené neplnené. Plnené sú mnohými nátierkami, zeleninou a mäsom. Cestoviny sa podávajú „al dente“ ( o niečo viac surové ako v našej krajine) s omáčkami, napríklad syrovou alebo paradajkovou.

Najpopulárnejšie eat-food-forks-italian-foodjedlo, nielen Talianov aj obyvateľov celého sveta je jednoznačne pizza. Hovorí sa o tom, že to bolo jedlo chudobných roľníkov z okolia mesta Neapol no aj o tom, že prvé zmienky pokrme podobnom dnešnej pizze pochádzajú už z čias Etruskov, ktorí boli aj na území Talianska. Spočiatku sa pizzové cesto pieklo samostatne a prísady sa na ňu pridali až po upečení, dnes poznáme pizzu pečenú spolu s jej výnimočným obsahom. Pokiaľ je reč o prísadách na pizzu, Taliani majú svoj osobný trošičku zvláštny systém, čo na pizzu patrí a čo nie. Napríklad, pokiaľ si v sadnete do talianskej reštaurácie a budete si chcieť objednať pizzu, na ktorej je kukurica v menu ju nenájdete.

Sever Talianska sa pokladá za domov rizota. Rozoznávajú tri základné druhy: Rizoto bianco (s maslom, šalviou a parmezánom), Rizoto nero (so sépiami) a Rizoto ai funghi (s hríbmi).  No tieto druhy ani zďaleka nie sú všetky, poznáme aj rizoto s morskými plodmi, tekvicou alebo špargľou.

Ak milujete ryby a morské plody Taliansko je krajinou presne pre vás. V reštaurácií podávajú napríklad fritto misto di pesce, teda zmes vyprážaných rýb alebo fritto misto di mare ( zmes morských plodov od výmyslu sveta.

Taliansko je známe aj svojimi syrmi. Isto poznáte syr parmezán (parmigiano), ktorý sa vyrába od 13. storočia v okolí mesta Parmy. Podľa č32879847884_bd5a26a701_casu uležania rozlišujeme tri druhy: vechio, stravecchino a stravecchione. Ďalším vynikajúcim syrom je Gorgonzola, ide o plesňový syr so zelenými žilkami. Viete ho kúpiť aj u nás. Známe sú aj syry Bel Paes alebo mäkká Mozarella, ktorá sa používa predovšetkým pri príprave pizzy.cheese-parmesan-italy-food-hearty-dinner-starter

Lahodné talianske dezerty:

Tiramisu – isto ho poznáte. Je to dezert z piškót nasiaknutý studeným espressom a krému mascarpone.

Baicoli – jemné keksíky výborné ku káve či čaju

Zuppa Inglese – keksík ponorený do likéru so sladkou plnkou

Baba au rhum – koláčik s rumom plnený šľahačkou.

Na prípravu zákúskou sa tiež okrem mascarpone používa ricotta.

Taliani milujú sladké raňajky pozostávajúce zo sladkého pečiva, croissantov, džemu, čokoládovej nátierky, ovocia, bábovky, čerstvej ovocnej šťavy a malého espressa, ktoré sa na Slovensku nazýva ristretto.

Pri návšteve Talianska určite nezabudnite ochutnať aj ich svetoznáme vína, pretože práve táto krajina je kolískou vinárstva.

Ilustračné foto: visualhunt.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *