Strava vhodná pre fajčiarov

Či chceme alebo nie, fajčenie je populárny zlozvyk, ktorému sa oddávajú čoraz mladšie vekové kategórie. Na uliciach môžeme vídať deti, ktoré sa svojou nezdravou neresťou vôbec netaja.  Je alarmujúce, že samotní fajčiari si nechcú pripustiť riziká, ktoré tento zlozvyk má. Fajčenie spôsobuje  srdcové a dýchacie choroby, rakovinu pľúc, žalúdka, hrtana, pankreasu, či dokonca niektoré druhy leukémie. Najlepšia rada, ako predchádzať týmto následkom je prestať fajčiť. Tí, ktorí sa fajčenia nevzdajú, môžu vďaka stravovaniu niektoré následky aspoň zmierniť.

Každý fajčiar by mal v prvom rade obmedziť nezdravé pokrmy a nápoje. Mal by sa vzdať nasýtených tukov, soli a samozrejme alkoholu. Taktiež by sa mal zbaviť stresu. Na nešťastie, toto všetko môže fajčiar v dnešnom svete iba obmedziť, nie však odstrániť.

Prvá pomoc pri boji proti následkom fajčenia je vitamín C. Dokázalo sa, že fajčiari potrebujú väčšie množstvo vitamínu C, ako nefajčiari, pretože tento vitamín používa telo na boj proti voľným radikálom, čo vysvetľuje, prečo majú fajčiari tohto vitamínu málo. Vitamín C si môžu doplniť konzumáciou čerstvého ovocia a zeleniny. Ako antioxidant pôsobí aj vitamín E, ktorý môžeme nájsť v pšeničných klíčkoch, avokáde, rastlinných olejoch a semiačkach. Pomôcť vám môže aj betakarotén nachádzajúci sa takmer v každom čerstvom ovocí, či zelenine. Nesmieme zabudnúť ani na bioflavonoidy, ktoré taktiež pomáhajú neutralizovať voľné radikály. Nachádzajú sa v ovocí a zelenine, napríklad v hrozne, citrusovom ovocí, paprikách, rajčinách a brokolici. Vitamín B je vďaka svojim účinkom pre fajčiarov taktiež nesmierne dôležitý. Kde sa vitamíny skupiny B nachádzajú a v čom sú pre naše telo prospešné, sa dozviete v našej rubrike s názvom Vitamíny.

Ak ste sa konečne rozhodli s fajčením prestať, no chuť na cigaretu je neprekonateľná, mali by ste na niekoľko dní zo svojej stravy vylúčiť bielkoviny nachádzajúce sa v mäse, rybách, vajciach a vo väčšine obilnín. V obmedzenej miere môžete ponechať bielkoviny z mlieka, či mliečnych produktov. Zvýšiť by ste však mali príjem potravín bohatých na draslík a horčík, čo znamená, že by ste mali konzumovať viac zeleniny a ovocia. Či bude diéta naozaj účinná, to zaručiť nemôžme, no väčšina ľudí zistí, že im skutočne pomáha.

Nikdy nie je neskoro na to, aby ste prestali s fajčením. Uvidíte, že aj vy sami sa budete cítiť o mnoho lepšie. Ak sa napríklad bojíte, že budete priberať, máte na to právo. Nikotín u niektorých fajčiarov znižuje chuť do jedla a zrýchľuje metabolizmus. Priberaniu jednoducho zabránite, ak znížite príjem mastnej stravy a nahradíte ho sacharidmi, ako sú cestoviny, či zemiaky. Sladké maškrty treba z jedálnička taktiež vynechať. Uvidíte, že aj hrozno, maliny, melón, jahody, či broskyne vám tiež zachutia.

Autor: Dads

Foto: sxc.hu

Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *