Zemiaky naše každodenné

Zemiaky patria už mnoho desaťročí k základným potravinám nielen na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe. Po obilninách a ryži sa zaraďujú medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny a okrem tropických a arktických oblastí sa môžu kvôli svojej nenáročnosti pestovať snáď na celom svete.

Zemiaky nás nielen dobre zasýtia, ale ich konzumáciou telu dodávame aj vlákninu, škrob, bielkoviny, minerály (železo, zinok, vápnik, draslík), kyselinu citrónovú, vitamín C a B1. Najviac cenných látok sa nachádza pod šupkou, preto najzdravšie zemiaky sú čerstvo po vykopaní z pôdy, keď ich netreba čistiť, ale stačí odlupujúcu sa jemnú šupku poriadne vydrhnúť pod prúdom vody.

Vo svete sa pestuje vraj až 6000 odrôd zemiakov, pričom u nás je to niekoľko desiatok. V prvom rade sa treba vyvarovať zemiakom, ktoré sú popraskané, škvrnité, potlačené, majú zelenkavú farbu alebo klíčky. Signalizujú totiž škodliviny alebo chorobu či pleseň. Aby sme im predišli, treba ich v obchodoch pozorne prezerať alebo kupovať priamo od pestovateľov.

Najväčším problémom však je, ako si vybrať ten správny druh pre našu potrebu. Podľa toho totiž zožne úspech aj výsledné jedlo. Ako pomôcka nám slúži jednoduché rozdelenie zemiakov do štyroch základných varných skupín:
Skupina A – zemiaky sú pevné, tvrdé, šupka je jemná a hladká. Nerozvárajú sa, sú vhodné hlavne na prípravu šalátov.
Skupina B – zemiaky majú zníženú tvrdosť, šupka je hrubšia, jemne štruktúrovaná a sú viac múčnaté. Po uvarení nie sú suché, tak ich používame do polievok alebo ako prílohy.
Skupina C- zemiaky sú veľmi múčnaté, pri varení sa môžu rozvárať, šupka má výraznú štruktúru, preto je vhodné ich využívať ako surovinu na ďalšie použitie, napr. ako základ zemiakového cesta alebo na pečenie.
Skupina D – zemiaky majú vysokú múčnatosť, šupka je hrubá, rýchlo sa rozvárajú, preto sú vhodné ako základ cesta alebo na prípravu zemiakového pyré.
V dnešnej dobe supermarkety označujú varnú skupinu, stačí len vedieť , na čo ich chceme použiť. Dôležité je tiež vyberať si podľa veľkosti, kde platí osvedčená „ zlatá stredná cesta“.

Foto: sxc.hu

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *