ČlánkyMagazínOvocie a zelenina

Čas čerešní pomaly začína

Sú neodolateľne šťavnaté, pomáhajú pri celkovej kondícii, môžete si pri nich vyberať z viacerých odrôd a dokážu byť skvelým pomocníkom pri kulinárskych výtvoroch vo vašej kuchyni. Prezradíme vám, kde všade okrem zaváraninových fliaš možno čerešne využiť.

Stručný pohľad do histórie prezrádza, že tento druh ovocia poznali už pradávne civilizácie. Žiadané boli napríklad u Rimanov. Za ich domovinu sa pokladajú mnohé oblasti juhovýchodnej Európy a západnej Ázie. V súčasnosti sú najväčšími pestovateľmi čerešní Taliani, Turci, Španieli, Francúzi, Gréci a Maďari. Samozrejme, že ani Slováci veľmi nezaostávajú. Nejeden strom predsa vidieť skoro v každej záhrade.

cherries-986630_1280V botanických príručkách môžete nájsť vyše štyristo variácií čerešní. Rozlišujú sa farbou a samozrejme chuťovo-aromatickými vlastnosťami. Zanietený záhradkár by vám najskôr určite predstavil dva najzákladnejšie druhy, a to vtáčie a višňové čerešne. Plody prvého druhu sú azda najznámejšími. Sú sladké a žiarivo červené. Ich dužina je buď mäkká alebo pevná. Práve tieto odrody sa používajú na zaváranie alebo výrobu lekvárov. Naopak, višňové čerešne sa vyznačujú kyslastou, dokonca až trpkou príchuťou. Dužina plodov je červeného sfarbenia a veľakrát aj celkom bezfarebná.

Čerešne pomáhajú pri celkovej kondícii. Je to spôsobené tým, že sú zásobárňou vitamínov A,B,C, E a minerálnych látok akými sú draslík, železo, vápnik, zinok či horčík. Toto široké spektrum má priaznivý vplyv na celý ľudský organizmus. Konzumácia tohto šťavnatého a sladkokyslého ovocia podporuje vitalitu imunitného systému, prispieva k správnemu fungovaniu mozgu, nervov, stimuluje srdce a obehovú sústavu. Takisto má vplyv na stavbu kostí a zubov. V neposlednom rade sú čerešne pomocníkom pri vyživovaní pleti, ktorej dodávajú žiadanú pružnosť. Viac ako 80% ich obsahu tvorí voda, a preto sa vám hodia aj do jedálnička pri zhadzovaní prebytočných kíl.

waffles-1272957_1280Čerešne sú veľmi žiaducou ingredienciou. V kuchárskych knihách môžete nájsť nespočetné množstvo receptov na koláče, nákypy, kompóty, sirupy, džemy. Okrem sladkých variácií sa perfektne hodia aj do rizota alebo do pečeného mäsa. V sladkých odrodách by sa čerešne mali konzumovať začerstva. Vynikajúco sa dokážu spojiť s tvarohom a makom, preto by bola škoda nevyužiť ich v plnkách do závinov alebo ich spracovať s iným bobuľovým ovocím na želé či kompót. Naopak, kyslé odrody sú dominantné pri príprave džemov a sirupov. Svojimi korenistými akcentmi dodávajú osobitú príchuť omáčkam určeným na grilované špeciality z hydiny a diviny. Ak doma robíte väčšiu oslavu a chcete hosťom pripraviť vynikajúce welcome drinky, použite koktailové čerešne. Sú to špeciálne červené čerešne bez kôstky a stopky. Okrem kokteilov a miešaných nápojov sa hodia aj na ozdobenie dezertov či na zmrzlinu.

ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *