Bylinky a koreninyČlánkyMagazín

Symbol múdrosti a slávy – bobkový list

Takmer v každom recepte môžeme medzi prísadami nájsť rôzne byliny alebo koreniny. S obľubou ich voniame a používame. No málokto vie odkiaľ pochádzajú a na čo sa využívajú.

Aj bobkový list sa nachádza na zozname najčastejšie používaných bylín. Je to bylina, ktorá sa stala symbolom múdrosti a slávy Grékov a Rimanov, ktorý pri oslavách korunovali najvýznamnejších básnikov, či kráľov, vencami z bobkových listov. Strom vavrínu bobkového pochádza z východnej časti Stredomoria. Existuje viacero druhov vavrínu, no v kuchyni sa najčastejšie používa Laurus nobilis.
Na tejto byline sú najvzácnejšie listy , ktoré môžeme používať čerstvé, zvädnuté alebo sušené. Čím je bylina čerstvejšia, tým je menej horká.

Bobkový list svoju jedinečnú chuť uvoľňuje postupne., a preto sa využíva v polievkach, vývaroch alebo omáčkach. Taktiež ním môžete ochutiť ryby, fazuľu, šošovicu, zemiaky, ale aj paradajkové omáčky. Iba dva listy stačia na to, aby ste dostatočne ochutili jedlo pre štyroch až šiestich hostí. Ak by ste pridali viac listov, chuť bobkového listu by bola veľmi silná, čo by potlačilo samotný pokrm. Nezabúdajte, že bobkový list treba pred podávaním, z jedla odstrániť.

Táto výrazná bylina sa využíva aj v liečiteľstve. Dokáže prekrviť pokožku a pomáha pri reumatických bolestiach.

Autor: Dads
Ilustračné foto: sxc.hu
Zdroj: J. Norman: Bylinky a koreniny v kuchyni
Franziska von Au: Domáce recepty proti rôznym chorobám: Receptúry z babičkinej truhlice

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *