Tento rok je na huby či hríby bohatý. Poriadne teplé dni a následné dažde zapríčinili, že do lesov chodíme častejšie a vrciame s čoraz väčším a väčším úlovkom. Je pravda, že huby si väčšinou očistíme a nakrájame na sušenie aby bolo do zásoby na zimu. No nenechajte si ujsť tú geniálnu chuť čerstvých hríbov v dobrom jedle.
Niektorí majú pred zbieraním tejto maškrty veľký rešpekt. Pokiaľ máte zo sebou ostrieľaného hubára alebo sa držíte pravidlom “čo nepoznám – nezbieram”, nemáte sa čoho obávať. Okrem toho, hríby majú pre ľudský organizmus veľký význam. Existuje nespočetné množstvo húb, ktoré môžeme konzumovať a každý druh má iné účinky. Niektoré chránia pečeň – zlepšujú jej regeneráciu. Iné huby zase redukujú zápalové procesy v tele a niektoré zas podporujú trávenie a upravujú krvotvorbu.
Každopádne, nič nemení na fakte, že hríby a huby sú výbornou surovinou do akýchkoľvek jedál. Len si predstavte tú geniálnu chuť čerstvej praženice s mladými kuriatkami. Poďme si teda predstaviť pár skvelých receptov ako si môžete pripraviť huby.
S hubami ako s potravinou sa často spájajú aj rôzne mýty, ktoré im nepridávajú veľmi na popularite. Určite ste napríklad počuli, že huby by sme mali zbierať zavčas rána. Platí síce pravidlo, že kto skôr príde – prví berie, no z mykologického hľadiska to nemá žiaden dôležitý význam.
Obľúbeným mýtom, ktorý koluje v spoločnosti je, že jedlo z húb sa musí zjesť okamžite a pokrmy z húb by sa nemali znova ohrievať, pretože by nám mohlo byť ťažko či zle na žalúdku. Našťastie je to nepravda. Omáčku, polievku či praženicu nemusíte vyhadzovať – stačí ch dobre uskladniť v chladničke a potom môžete znova ohriať a vychutnať si ich skvelú chuť.
A do tretice mýtov a legiend si dáme jednu perlu. Určite neušiel vašej pozornosti fakt, že na zjedené huby by ste nemali piť alkohol. Po ich konzumácií si môžete dať pivo či víno. Samozrejme – všetko s mierou, aby sa nestalo, že vám bude zle z nadmerného pitia alkoholu. Je však len pár druhov húb, ktoré sa s alkoholom skutočne neznesú. Avšak, ak dôjde ku konzumácií jedovatých húb, alkohol dokáže účinky toxínov zosilniť.
Páči sa vám táto séria receptov ? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 🙂 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.