5 tipov na domáci dip ku grilovaným dobrotám

Ruku na srdce, už ste tento rok grilovali? Slnko, leto, dobrá nálada a okruh známych a rodiny si priam pýta pripraviť domácu grilovačku. Len detaily robia majstra. Domáci dip je to, čo dodá vášmu grilovanému mäsu a zelenine ten správny šmrnc.

Dobre grilované mäso si však žiada okrem zeleniny či zeleninového šalátu aj výbornú omáčku. Už ani tie nemusíte kupovať, pripravte si svoj obľúbený domáci dip sami 🙂

1# Dip so smotanou a cesnakom 

Tento dip patrí medzi základ všetkých omáčok na grilovanie. Na prípravu a suroviny je jednoduchý, no chutí výborne. 

Potrebujeme: 

  • 150 ml kyslej smotany 
  • 3 strúčiky cesnaku 
  • soľ 
  • limetkovú šťavu 

Postup: 

Smotanu, pretlačený cesnak, soľ a limetkovú šťavu dôkladne premiešame. Dochutiť môžete čerstvými bylinkami, ako napríklad petržlenovou vňaťou, bazalkou alebo rozmarínom. Domáci dip nezabudnite podľa chuti osoliť a okoreniť. 

2# Mexický dip 

Skvelá omáčka vás presunie do Mexika. Jemne pálivá a šťavnatá sa výborne hodí k poriadnemu kusu mäsa. Nepotrebujete ani hudobníkov Mariachi, piňatu a veľké sombréro. Pripravte si tento mexický dip. 

Potrebujeme: 

  • 200 g nakladaných a lúpaných paradajok (môžete použiť aj sušené)
  • 1 červenú cibuľu 
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 červenú papriku 
  • 1 čili papričku
  • 2 Pl paradajkového pretlaku 
  • 50 ml vývaru
  • trstinový cukor
  • soľ 
  • korenie

Postup: 

Do hrnca si pretlačíme cesnak, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a dôkladne pretlačené paradajky. Papriku a čili papričku prekrojte a zbavte ich semienok. Vyčistené papričky nadrobno nakrájame a pridáme do zmesi. Pridáme pretlak s vývarom a varíme približne 15 minút. Domáci dip s nádychom Mexika dochutíme cukrom, soľou, korením. Na záver môžeme pridať pár kvapiek limetkovej šťavy a nasekanú petržlenovú vňať.

domáci dip
domáci dip

3# Kôprovo-cesnakový dip

Medzi tie naj vône leta patrí jednoznačne aj vôňa kôpru. Samozrejme, z tejto rastliny je najlepšia kôprová omáčka, no vyskúšali ste ju niekedy kombinovať s bielym jogurtom a cesnakom? Domáci dip s kôprom a cesnakom si obľúbite.

Potrebujeme:

  • 1 biely jogurt
  • pár stopiek kôpru 
  • 1 strúčik cesnaku 
  • soľ
  • korenie 

Postup: 

Do misky pridáme najemno nasekaný kôpor a roztlačený cesnak. Pridáme biely jogurt, dôkladne premiešame a podľa chuti dokoreníme a osolíme.

4# Dip z dijonskej horčice 

Dijonskú horčicu buď milujete, alebo ju nemáte radi. Ak patríte do druhej skupiny, možno vám tento dip zmení váš názor. S troškou medu je skutočne lahodná. Okrem toho jej vám príprava zaberie skutočne málo času, takže za vyskúšanie nič nedáte. Tento dresing je výborný aj ako zálievka na šalát či marináda na grilovanie.

Potrebujeme:

  • 80 ml tekutého medu
  • 60 ml dijonskej horčice 
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 Pl olivového oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie 

Postup: 

Očistíme si cesnak a pretlačíme alebo postrúhame na strúhadle. Do misky si dáme med, dijonskú horčicu, pretlačený cesnak a olivový olej. Všetky ingrediencie poriadne premiešame a dochutíme soľou a čiernym mletým korením.  

5# Bylinkový dip s limetkou 

Bylinky, rovnako ako grilovačka, sú neodmysliteľnou súčasťou leta v kuchyni. Pár lístkov bazalky či oregana nikdy nemôže uškodiť a domáci dip si ich priam pýta.  

Potrebujeme: 

  • 1 vetvičku bazalky
  • 1 vetvičku oregana
  • trs pažítky
  • pár vetvičiek petržlenovej vňate
  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 Čl tatárskej omáčky
  • šťavu z jednej limetky
  • soľ
  • korenie 

Postup: 

Bylinky nasekáme nadrobno a zmiešame ich v miske s kyslou smotanou a tatárskou omáčkou. Polejeme šťavou z limetky a podľa chuti pridáme soľ a čierne korenie. Dip necháme chvíľu odpočinúť v chladničke, aby sa všetky bylinkové chute prepojili. 

domáci dip
Domáci dip

Páčia sa vám tieto recepty na domáci dip? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 🙂 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *