Cuketa je ideálna zelenina. Na pestovanie nie je veľmi náročná. A keď konečne začne plodiť, stojí to za to. Počas roka by sme sa mali stravovať sezónne a cukety sú v tomto čase už nejaký ten deň v kurze. Prečo je vlastne cuketa taká obľúbená?
Až 90% plodu cukety tvorí práve voda, zvyšok je plný vlákniny, antioxidantov a vitamínov, minerálov. Vďaka jej neutrálnej a nevýraznej chuti je univerzálnou surovinou, ktorú vieme využiť na slano aj na sladko.
Plody cukety sú bohaté predovšetkým na vitamíny A, B1, B2, B6, C, E, a K. Z minerálov, ktoré táto zelenina obsahuje môžeme spomenúť mangán, horčík, draslík, vápnik, zinok, meď či sodík.
Cuketa má nízky glykemický index a preto je vhodná pre cukrovkárov. Jej konzumácia pomáha aj keď chcete schudnúť. Obsahuje málo kalórií, veľa vody a vlákninu, ktorá zlepšuje priechodnosť a činnosť čriev. Cuketa by nemala chýbať ani v jedálničku tehotnej ženy. Vďaka kyseline listovej je v tomto životnom období ženy veľmi dôležitá pre obsah kyseliny listovej, ktorá sa podieľa na vývoji nervovej sústavy dieťaťa.
Poďme si predstaviť pár zaujímavých a chutných receptov, ktoré si môžete pripraviť z cukety.
Páči sa vám táto séria receptov z cukety? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 🙂 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.