ČlánkyMagazínRecepty

Domáce špenátové gnocchi

Talianská kuchyňa patrí medzi všeobecne obľúbené. Jedlá z tejto krajiny sú chutné, dokonale ochutené a pomerne sýte.  Či už je to pizza, špagety alebo lasagne, všetky tieto dobroty si našli miesto v našej kuchyni a v našom srdci. Poznáte však talianske gnocchi (ňoky)? 

Môžeme povedať, že talianske gnocchi sú ako naše halušky, ktoré sú pripravované zo zemiakového cesta. Dôvod ich vzniku bol prostý. Nedostatok potravín počas I. svetovej vojny spôsobil, že šikovné ženy museli uplatniť svoju kreativitu a vytvorili ňoky – jedlo, ktoré dnes patrí medzi kulinárske klasiky.  Gnocchi sa preslávili po celom svete vďaka ich jednoduchej príprave a množstvu variácií. Môžete ich podávať ako prílohu, alebo ch servírovať ako cestovinu – teda hlavný chod. Poďme si spolu pripraviť neodolateľné talianske špenátové gnocchi. 

Na Špenátové gnocchi budeme potrebovať: 

Na gnocchi: 

  • 500 g zemiakov
  • 1 žĺtok
  • 100 g polohrubej múky
  • soľ
  • mleté čierne korenie 

Špenátová omáčka: 

  • 2 Pl masla
  • 120 g čerstvého špenátu (môžete použiť aj mrazený)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g parmezánu
  • soľ
  • mleté čierne korenie 
špenátové gnocchi

Ako na to:

Najprv si pripravíme gnocchi a to tak, že si uvaríme zemiaky v šupke do mäkka. Po vychladnutí ich ošúpeme a postrúhame alebo pretlačíme na pracovnej doske. K zemiakom primiešame žĺtok a zasypeme polohrubou múkou. Rukami vypracujeme jemné cesto, ktoré si rozdelíme na väčšie časti.  Z každej vyrobíme valček. Valčeky nakrájame na menšie kúsky, ktoré v prstoch zohneme do menšej šišky. Tieto kúsky cesta môžeme pre efekt otlačiť vidličku zo zadnej strany. Gnocchi tak získajú povästné vrúbky.

špenátové gnocchi

Napustíme si do hrnca vodu, osolíme a necháme ju zovrieť. Medzi tým si na veľkej panvici si zohrejeme maslo a pridáme listy špenátu, pretlačený cesnak, soľ, korenie a všetko spolu varíme, až kým listy špenátu nestratia svoj objem a panvicu odstavíme z plameňa. Gnocchi nahádžeme do vriacej vody a cca minútu po tom, ako vyplávajú na povrch ich dierovanou naberačkou premiestnime do panvice so špenátom a poriadne zamiešame. Pridáme strúhaný parmezán a trochu ovarovej vody, v ktorej sa ňoky varili a opäť všetko dôkladne premiešame a ohrejeme. Voilá, špenátové gnocchi sú hotové. Dobrú chuť. 

Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *