ČlánkyMagazínOvocie a zeleninaReceptyZeleninaZemiaky

Jeseň na tanieri

Hľadáte nové inšpirácie ako využiť posledné jesenné zvyšky zeleniny zo záhrady alebo na vás žmurkajú z pultov v obchodoch a vy neviete čo s nimi?

Poradíme Vám. Tu je pár receptov, čo zaručenie zachutia.

Grilovaná cvikla

Potrebujeme: 2ks cvikle, 3PL olivový olej, 1 strúčik cesnaku, majoránka, tymián, bazalka, soľ.
Postup: Cviklu predvaríme, ošúpeme a pokrájame na kolieska. Zo zvyšných surovín vymiešame marinádu a kolieska cvikle popotierame. Necháme postáť min. dve hodiny a opekáme na grile- prípadne pečieme v alobale. Podávame so zemiakvým pyré alebo kus-kusom.

Falošný kelový guláš

Potrebujeme: 3ks zemiakov, 1 ks malý kel, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 2 PL oleja, majoránka, mletá červená paprika, soľ, feferónka, paradajka, paprika, 2L vývar z kostí alebo bujónu.
Postup: Na oleji speníme cibuľku, pridáme na malé kocky pokrájané zemiaky a kel. Poopekáme a podlejeme vývarom a varíme. Pridáme na malé kocky pokrájanú paradajku, papriku, cesnak a koreniny podľa chuti.

Tekvicová polievka s pomarančom

Suroviny: 500g tekvice, 1 zemiak, 1 mrkva, 1 pomaranč, soľ, bobkový list, kyslá smotana.
Postup: Tekvicu, zemiak a mrkvu očistíme, pokrájame na malé kúsky a dáme variť. Pridáme koreniny a varíme domäkka. Vyberieme bobkový list a ponorným mixérom rozmixujeme na jemný krém. Dochutíme šťavou z jedného pomaranča a na tanieri zdobíme kyslou smotanou.

Kapustové zemiaky

Potrebujeme: 5ks veľké zemiaky, 400g kyslá kapusta, soľ, korenie, rasca, šľahačková smotana, 100g údený syr
Postup: Zemiaky očistíme , pokrájame na kolieska a polovicu poukladáme na dno zapekacej, vymastenej nádoby. Na zemiaky dáme vrstvu odkvapkanej kapusty, pokoreníme a prisolíme podľa chuti a prikryjeme druhou vrstvou zemiakov. Posypeme rascou a dáme piecť pri 200°C na cca 30 minút. Pred koncom zalejeme smotanou, posypeme syrom a dopečieme ešte 10 minút.

P.S. Dajte nám vedieť, či vám chutilo. Máte aj vy tip na chutný recept z jesenných surovín? Skúste nám nechať komentár pod článkom.

Foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *