Lístkové cesto: Základom je správny postup

Lístkové cesto je naozaj všestranné. Môžete z neho vytvoriť sladké aj slané pochúťky rôznych tvarov i veľkostí. Ešte aj dnes si ho niektoré gazdinky vyrábajú samé. No jednoduchšie je zbehnúť do obchodu a vybrať si z ponuky lístkového cesta od rozličných výrobcov, či už mrazené alebo len chladené.

Dôležité je však dodržiavať správny postup počas prípravy aj samotného pečenia.

  • eat-920468_640Pokiaľ máte mrazené lístkové cesto, nechajte ho dôkladne rozmraziť. Ideálne cez noc.
  • Mäkké cesto postupne rozvaľkajte na mierne pomúčenej doske, použite hladkú múku. Počas vaľkania ho v prípade potreby stále podsypávajte, aby sa nelepilo. Hrúbka cesta môže byť rôzna, ideálne však 0,2 – 0,5 cm.
  • Cesto prispôsobte zvolenému receptu. Buď ho teda nechajte v celku alebo ho pokrájajte na potrebné tvary (štvorce, pásiky, trojuholníky, kolieska…).
  • V prípade závinu, štrúdle alebo šatôčok cesto naplňte a následne zatočte alebo preložte. Ak okraje cesta nelepia, natrite ich rozšľahaným vajíčkom, aby sa spoje počas pečenia neotvárali a plnka nevytiekla.
  • Pripravené výtvory opatrne položte na plech vystlaný papierom na pečenie, bez múky. Pri niektorých receptoch sa vajíčkom potiera celý povrch cesta, pri niektorých to nie je potrebné.
  • Pri slaných chuťovkách sa povrch môže ešte posypať sezamom, soľou, makom, syrom či rascou, pri sladkých zasa kryštálovým cukrom či rôznymi posekanými orieškami.
  • flaky-pastry-406020_640Lístkové cesto dajte piecť do vopred vyhriatej rúry asi na 190°C až 220°C, záleží od rúry aj výrobcu cesta. Preto sa odporúča pred pečením prečítať si návod na obale daného výrobku. V slabo vyhriatej rúre by sa tuk v ceste rozpúšťal a vytekal. Pečivo by tak bolo tvrdé a nízke.
  • Rúru počas pečenia neotvárajte. Ak je tá vaša bez skla a nemáte inú možnosť, otvorte ju min. po 10 minútach pečenia, aby ste pečivo skontrolovali. Aj to len na chvíľu.
  • Lístkové cesto sa pečie približne 30 minút, záleží od hrúbky a tvaru cesta. Menšie pečivo je hotové aj skôr. Preto treba pečivo sledovať. Keď povrch získa zlatisté sfarbenie a cesto výraznejšie zväčší svoj objem, teplotu znížte na 170°C a chvíľku ešte dopekajte. Potom pečivo môžete vybrať z rúry. Po upečení je krehké, nadýchané  a chrumkavé.

puff-pastry-74358_640

Nápady na dobroty z lístkového cesta

Z tohto typu cesta sa toho dá urobiť naozaj veľa. K obľúbeným sladkým múčnikom z lístkového cesta patria záviny či štrúdle s jablkovou, makovou, višňovou, tvarohovou, alebo orechovou plnkou, ďalej rôzne šatôčky s džemom a zaváraným ovocím, pirôžky, rožky, trubičky s bielkovou penou, krémeše a veľa ďalších chuťoviek.

Výborné sú aj slané dobroty, ako napr. jednoduché tyčinky alebo trojuholníčky posypané sezamom, prípadne strúhaným syrom, batôžteky so syrovou, šunkovou, špenátovou či mäsovou plnkou, pizzové závitky alebo slimáčiky, ale aj trubičky s chrenovou šľahačkou. Jednoducho povedané – to, čo vám chutí, schovajte dovnútra.

Foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *