Študentský manuál na prežitie

O študentských jedálničkoch koluje veľa teórií. Snáď všetky mamy na svete si myslia, že ak ich ratolesti vyjdu z domu, určite o pár dní zomrú od hladu. Preto ich na cestu nabalia minimálne jednou cestovnou chladničkou. Musí to tak ostať naveky?

Prvé dni či týždne na vysokej škole sú často šokom. Tí, ktorí bývajú na internátoch, isto poznajú pocit bezmocnosti, keď je aj príprava instantnej polievky neprekonateľným problémom. Chýbajúca rýchlovarná kanvica, žiadne korenie, zamastená spoločná kuchynka.

V tomto prípade:

  • si kúpite všetky dezinfekčné a odmastňovacie prostriedky, ktoré sú na trhu, a upracete kuchynku sami;
  • budete držať veľmi dlhú diétu;
  • naučíte sa variť so zatvorenými očami.

interior-kitchen-650451_1280Ak sa vám ale pošťastí a k dispozícii máte obstojnú kuchyňu, môžete sa počas vysokej školy naučiť variť jednoduché a chutné jedlá. Poradíme ako.

Základ pre všetko

Základom sú vlastné kuchynské prostriedky, ako hrniec, panvička, príbor, varecha, tanier a pohár. Nemusíte z domu ťahať všemožné druhy korenia, postačí, ak si do batožiny pridáte soľ, ktorá je cennejšia ako zlato, čierne mleté korenie, cukor, prípadne med, pretože ten je určite zdravším sladidlom a grilovacie korenie, ktoré dodá chuť všetkému. S touto muníciou budete vždy a na všetko dobre pripravení. No a v neposlednom rade nezabudnite ani na hubku spolu s jej priateľom čistiacim prostriedkom na riad.

Samozrejme, že si nechajte spraviť malú zásobu aj od mamky. Študentom bývajúcim na internáte alebo priváte sa vždy hodia mamičkine či babičkine zaváraniny, lekváreovocie so zeleninou zo záhrady. Zemiaky, cibuľa alebo kyslé uhorky vás môžu zachrániť.

Nakupovacia stratégia

Pri prvej návšteve potravín vo vašom univerzitnom meste si nezabudnite všetko napísať na papier, aby ste v tom mali väčší prehľad a nestrávili tam celú mladosť. Najskôr sa zamerajte na potraviny, ktoré sa vám nepokazia po pár dňoch a majú multifunkčné využitie. V tomto prípade ide o olej, maslo, trvanlivé mlieko, vajíčka, kečup/horčicu, špagety (veľa) a iné druhy cestovín, konzervy podľa vlastnej chuti a potreby, múku, čaj, a to najdôležitejšie, kávu. Na jej výbere si dajte viac záležať, pretože ona vám bude dodávať energiu pri náročnom študentskom živote. Ak však kávu nepijete, vhoďte si do košíka viac kusov horkej čokolády. O jej priaznivých účinkoch snáď ani nemusíme hovoriť a okrem toho vám vydrží dlho.

potato-pancake-544684_1280Najzákladnejšie menu

Na študentských domovoch sa večera pri sviečkach s kráľovským menu dá zorganizovať len veľmi ťažko. Pri študentskom živote ide najmä o tom, aby bolo na stole aspoň niečo, okrem tých sviečok. Vyššie sme spomenuli, že špagiet si môžete v obchode nakúpiť viac. Je to neúprosný základ, ktorý sa dá kombinovať a študentom chutí už stáročia. Špagety s kečupom a syrom, s morcadelou, keď je lepší deň tak aj s boloňskou omáčkou a prinajhoršom sa môže použiť aj babičkin slivkový lekvár. Možno ste to netušili, no rovnako multifunkčnou ingredienciou sú zemiaky. Môžete z nich vytvoriť varené zemiaky s kyslým mliekom, zemiakovú kašu s nastrúhanou mrkvou a taveným syrom, americké zemiaky, ku ktorým stačí pridať kečup a dokonca ich nemusíte ani šúpať. Ďalším jednoduchým receptom sú zemiakové placky. Postačí vám jedno vajíčko, trochu hladkej múky, nastrúhané zemiaky a korenie.

Praženica iné pokrmy z vajec sú ďalším spôsobom, ako sa vytrhnúť od hladovky. Do nej môžete pridať v podstate všetko čo nájdete. Posledné kolieska salámy či šunky, huby, zbytok kyslých uhoriek alebo surové paradajky. Okrem toho, že vás to zasýti, vám bude tanier hrať rôznymi farbami.

Tí, ktorí sa zaprisahali, že variť nikdy nebudú a že to jednoducho nezvládnu, sa buď spoľahnú na zľutovanie ich spolubývajúceho alebo na polotovary. Takýto študenti sa bohužiaľ budú musieť uspokojiť so zmesou kuraťa na paprike, no bez kuraťa, alebo s hovädzej polievkou bez hovädzieho mäsa.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *