Užite si letnú grilovačku s originálnymi receptami!
Chystáte grilovačku alebo záhradnú párty a vyberáte menu? Pochváľte sa chutnou novinkou! Palma pre vás pripravila niekoľko skvelých receptov, s ktorými zaručene zabodujete u rodiny i priateľov. Výnimočnú chuť šťavnatému grilovanému mäsu, zelenine a dokonca aj ovociu dodajú oleje Raciol s bylinkami. S výberovými bylinkovými repkovými olejmi môžete marinovať, grilovať, dochucovať teplé i studené jedlá – skrátka, experimentujte a užívajte si to najchutnejšie leto!
Kuracie špízy na pive s červenou cibuľou
2 strúčiky cesnaku,
300 ml piva,
60 ml medu,
1 ČL dijonskej horčice,
60 ml sójovej omáčky,
čierne mleté korenie,
4 kuracie prsia nakrájané na kocky,
3 červené cibule,
1 PL Raciol chilli,
paradajky,
bazalka,
petržlenová vňať na posypanie.
Postup:
Z piva, medu, horčice, sójovej omáčky, oleja a korenia si urobte marinádu. Pridajte kuracie prsia a marinujte ideálne cez noc. Červenú cibuľu nakrájate na štvrtinky a striedavo napichujte s marinovaným mäsom na grilovaciu ihlicu. Grilujte z každej strany a počas grilovania potierajte marinádou. Grilujte, pokiaľ mäso nie je dobre opečené. Na záver posypte nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou.
Grilované steaky
4 steaky (ideálne hovädzia roštenka),
soľ,
korenie,
rozmarín,
olej Raciol chilli,
paradajky,
bazalka.
Postup:
Na grilovacej platni rozpáľte olej, pridajte vetvičku rozmarínu a vložte mäso. Grilujte z každej strany pár minút, kým mäso nechytí kôrku a je upečené podľa vašej chuti. Na záver osoľte a okoreňte, nechajte chvíľu odstáť a podávajte.
Domáca pizza na grile
300 g hladkej múky,
¾ PL soli,
1 PL sušeného droždia,
250 ml vody,
1 PL oleja Raciol bazalka,
1 PL medu,
250 ml paradajkovej omáčky,
syr,
bylinky podľa chuti.
Postup:
Zmiešajte suché suroviny a postupne primiešajte vodu, olej a med. Vypracujte hladké cesto, ktoré necháte vykysnúť v miske prikrytej čistou utierkou asi 30 minút. Cesto rozdeľte na 4 časti a natenko vyvaľkajte. Grilujte z jednej strany, potom cesto obráťte, natrite paradajkovou omáčkou, pridajte syr a grilujte do chrumkava. Pred podávaním môžete pokvapkať ešte olejom a dochutiť čerstvými bylinkami, napríklad bazalkou.
Grilovaný hamburger so slaninkou a modrým syrom
4 x 150 g mletého hovädzieho mäsa (ideálne krk),
1 PL worchestrovej omáčky,
1 PL dijonskej horčice,
4 žemle,
8 plátkov slaniny,
4 PL majonézy alebo bieleho jogurtu,
150 g syra s modrou plesňou,
1 cibuľa,
pár listov čerstvého šalátu,
1 PL oleja Raciol,
paradajky,
cesnak,
bazalka,
soľ,
čierne mleté korenie.
Postup:
Zmiešajte mleté mäso s worchestrovou omáčkou, horčicou a čiernym mletým korením. Z mäsa vytvarujte hamburgre, a tesne pred grilovaním ich osoľte. Grilujte na troche oleja na grilovacej platni z jednej aj z druhej strany. Keď mäso obrátite na druhú stranu, vrch hamburgeru posypte nastrúhaným syrom s modrou plesňou. Zvlášť ugrilujte slaninku, krúžky cibule a hamburgerovú žemľu. Spodnú polovicu žemle natrite majonézou, dajte mäso, potom cibuľku, slaninu a nakoniec list šalátu. Prikryte vrchnou polovicou žemle a podávajte.
Grilovaná zelenina so syrom halloumi
1 baklažán,
2 stredne veľké cukety,
1 žltá paprika,
1 červená paprika,
250 g syru halloumi (alebo iný syr na grilovanie),
pár lístkov čerstvej bazalky,
olej Raciol bazalka.
Na bazalkové pesto:
100 g čerstvej bazalky,
60 g parmezánu,
30 píniových orieškov,
2 strúčiky cesnaku,
80 ml oleja Raciol bazalka,
soľ.
Postup:
Zeleninu nakrájajte na rovnako hrubé kolieska a grilujte z každej strany. Syr nakrájajte na plátky a tiež grilujte z každej strany. V mažiari spolu podrvte bazalku, píniové oriešky a cesnak. Pridajte nastrúhaný parmezán a zalejte olejom. Grilovanú zeleninu a syr dajte na tanier, pokvapkajte pestom, ozdobte čerstvou bazalkou a pokvapkajte olejom.