FittcoutureNátierkyPR články a tlačové správyŠalátyZdravie

Ľahké jedlá na leto – vyvážená strava na vašu dovolenku

Keď nás v lete pri vode doženie hlad, v rýchlych občerstveniach pri kúpaliskách často dostaneme len párok v rožku alebo rôzne ťažké vyprážané jedlá. Po pár dňoch tak skoro každý dostane chuť radšej na niečo zdravšie, ľahšie a napríklad rovno bez mäsa. Prečítajte si niekoľko rád od značky Rama, ako sa vopred pripraviť a ľahšie si udržiavať vyváženú a zdravú stravu aj počas letných aktivít. Stačí pár krokov a vďaka lahodným ľahkým jedlám dostanete do letných aktivít ešte väčšiu chuť!

Rozpáľte gril!

Grilované jedlá sú letná klasika, ale nehovoríme len o mäse. Halloumi, feta alebo kozie syry sú skvelou alternatívou, rovnako ako marinované tofu, ktoré možno tiež hodiť na gril. A pokiaľ ide o hojnosť zeleniny dostupné v lete, popri tradičnej grilovanej cukete skúste napríklad červenú cviklu, huby alebo tekvicu.

Ďalšia skvelá vec na grilovanom jedle je, že sa z neho aj nasledujúci deň dá pripraviť vynikajúci ľahký obed alebo desiatu na výlet. Napríklad zo zvyškov grilovaného baklažánu môžete urobiť šalát s jogurtom, ochutený čerstvou petržlenovou vňaťou, mätou alebo cesnakom. Alebo z kombinácie píniových orieškov, čerstvej bazalky, cesnaku a Ramy Classic môžete stvoriť lahodnú nátierku, ktorá bude ideálna napríklad do sendviča na cesty.

Nátierka s bazalkou a píniovými orieškami

Suroviny

20 g Rama Classic

1 lyžica píniových orieškov

2 strúčiky cesnaku

1 hrsť čerstvej bazalky

Chlieb na sendvič

Postup

1. Píniové oriešky zľahka orestujte na panvici na sucho, bez tuku. Po vychladnutí ich nakrájajte na malé kúsky a dajte bokom.

2. Cesnak olúpte a rozdrvte. Listy bazalky umyte, odtrhnite od stonky a nakrájajte.

3. V malej miske vyšľahajte Ramu do peny.

4. Pridajte píniové oriešky, cesnak, bazalku, dochuťte soľou a korením a všetko dobre premiešajte.

5. Hotovú nátierkou natrite sendvič, môžete doplniť obľúbenou zeleninou.

Pripadajú vám šaláty nudné? Nemusia!

V letných horúčavách sú šaláty jasným riešením, ako si dať niečo ľahké. A určite nemusia byť nudné! Šaláty môžu poslúžiť ako rozmanité hlavné jedlá, keď listovú zeleninu, ako je rukola, žerucha alebo kel, dochutíme rôznymi dresingmi na báze ovocia, balzamikovým octom alebo citrónovou šťavou. Doplňte šalát opraženými píniovými orieškami alebo tekvicovými semienkami. Okrem zeleniny a semien môže jedlo zatraktívniť aj sezónne ovocie, napríklad grilované broskyne spolu s Ramou 100% rastlinnou alternatívou masla.

Kelový šalát s grilovanou broskyňou

Suroviny

150 g kelu nakrájaného na kúsky veľkosti sústa, bez hlúbu

2/3 šálky rozdrobeného syra feta

1/4 šálky na tenké plátky nakrájané červené cibule

Na grilované broskyne

2 šálky broskýň nakrájaných na väčšie kusy, 1 lyžica hnedého cukru

30 g (2 lyžice) Ramy 100% rastlinnej alternatívy masla

Na zálievku

1 lyžica bieleho vínneho octu

3 lyžice extra panenského olivového oleja

1 lyžička agávového sirupu

1 lyžička dijonskej horčice

soľ podľa chuti

Postup

Grilovanie broskýň

1. V mise zmiešajte hnedý cukor a broskyne nakrájané na väčšie kusy.

2. Na grilovacej panvici pri strednej teplote rozpustite Ramu 100% rastlinnú alternatívu masla.

3. Keď je panvica rozpálená a Rama rozpustená, vložte broskyne na panvicu reznou stranou dole.

4. Grilujte, kým na broskyniach nezostanú stopy grilovania, asi 10 minút. S teplotou grilovania opatrne, cukor sa ľahko prepáli.

5. Vyberte broskyne z grilovacej panvice a nechajte vychladnúť.

Zálievka

1. Pridajte všetky ingrediencie do malej nádoby, zakryte viečkom a dôkladne pretrepte, aby sa všetky ingrediencie spojili.

Šalát

1. Do veľkej misy vhoďte kel so zálievkou a premiešajte, aby kel trochu zmäkol.

2. Pridajte červenú cibuľu, broskyne a fetu. Jemne premiešajte a ihneď podávajte.

Pozor na to, kedy jete

V lete je dlho vidieť a naše dni sú naplnené aktivitami, stále by sme ale mali venovať pozornosť tomu, kedy naposledy jeme. Dôležité je na jedlo myslieť vopred a brať si so sebou k vode alebo na túry desiaty, aby sme neprišli domov večer úplne vyhladnutí a nemali tendenciu jedlo za celý deň dohnať. Okrem toho majte tiež na pamäti, že v letných horúčavách sa náš kalorický príjem ľahko zvýši rôznymi sladkými nápojmi alebo zmrzlinami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *