CestovinyRecepty

Boloňské špagety so sójou

Ak chcete do svojho jedálnička nenápadne zapojiť rastlinné alternatívy mäsa, tento recept na špagety s boloňskou omáčkou so sójou vás milo prekvapí. Sója v omáčke krásne splynie s chuťami, a výsledok bude taký chutný, že si ani nevšimnete, že v jedle nie je mäso.

Budeme potrebovať:

  • Špagety
  • Sójové kúsky (granulát)
  • 3 KS väčších paradajok (dajú sa nahradiť lýpanými paradajkami z konzervy)
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • olivový olej
  • Koreniny: soľ, cesnak, oregano, bazalka

Postup:

Sójové kúsky zalejeme vriacou vodou, osolíme a podľa chuti pridáme štipku kurkumy alebo kari korenia – vďaka tomu budú ešte chutnejšie. Necháme ich odstáť približne 15 minút, potom scedíme a necháme odkvapkať.

Medzitým si pripravíme paradajky – zvrchu aj zospodu ich jemne narežeme do kríža a na chvíľu ponoríme do vriacej vody. Takto ich budeme môcť ľahko ošúpať. Ak použijeme paradajky z konzervy, tento krok môžeme vynechať, no my odporúčame čerstvé – dodajú omáčke intenzívnejšiu chuť.

Na olivovom oleji jemne orestujeme nasekaný cesnak, pridáme pripravené sójové kúsky, mierne osolíme a spolu krátko opražíme.

Pridáme nakrájané paradajky, dve až tri lyžice paradajkového pretlaku, podlejeme trochou vody a necháme omáčku pomaly dusiť. Občas premiešame, aby sa neprichytila ku dnu.

Keď je omáčka dostatočne hustá a šťava sa zredukuje, pridáme ešte jeden prelisovaný strúčik cesnaku, dochutíme bazalkou, oreganom a soľou. Premiešame, krátko prevaríme a odstavíme z ohňa.

Podávame s čerstvo uvarenými špagetami, posypeme strúhaným parmezánom, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a podľa chuti (najmä pre dospelých) pridáme aj trochu čierneho korenia.

Špagety patria medzi najobľúbenejšie cestoviny – milujú ich deti aj dospelí. Sú rýchle na prípravu, variabilné a v kombinácii s kvalitnou omáčkou chutia vždy skvele. Ak hľadáte viac inšpirácie, pozrite si aj ďalšie recepty na špagety – od klasických až po tie netradičné, s mäsom aj bez neho. Nájdete ich tu.


Sója je jednou z najstarších pestovaných plodín na svete – ľudia ju využívajú už viac ako 5 000 rokov. Je to výnimočný zdroj rastlinných bielkovín a obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, čo je u rastlinných potravín pomerne vzácne. Aj preto je taká obľúbená medzi vegetariánmi a vegánmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *