ČlánkyMagazínVianoceZaujímavosti a nápady

Brazílske Vianoce

Brazílska kuchyňa je zmesou afrických a latinskoamerických chutí s podtónom portugalských moreplavcov. Za národnú špecialitu sa považuje feijoada (fežuada), čo je hustá fazuľová omáčka s bravčovým a hovädzím mäsom s klobáskami a brazílskou ryžou s feferónkami, kde základ tvoria čierne fazule, ktoré africkí otroci spočiatku len korenili a neskôr do nich pridávali všetko, čo našli doma. Ďalším obľúbeným jedlom je churasco, teda grilované bravčové rezne s omáčkou pripravené v špeciálnej marináde.

V Brazílii sa na prípravu jedál používa čerstvé tropické ovocie, banány, ananás, kokosové orechy a mlieko. Z korenín sa najčastejšie stretávame s cesnakom, oreganom a s chilli. Nesmieme ale zabudnúť na dary mora, ktoré v menu určite nechýbajú.

História brazílskych Vianoc
V 19. a 20. storočí sa do krajiny prisťahovalo mnoho ľudí z rôznych krajov sveta. So sebou si priniesli tradície, ktoré prispôsobili podmienkam v Brazílii. Oslavy Vianoc trvajú väčšinou od 24. do 25. decembra do polnoci, kedy je veľká rodinná večera. Veriaci predtým navštívia kostol, neveriaci zas priateľov. Jednou z obľúbených tradícií je amigo secreto (tajný priateľ/priateľka). Táto tradícia spočíva v tom, že začiatkom decembra napíšu účastníci svoje meno na kúsok papiera, každý dostane útržok s jedným menom a až do Vianoc si náhodne vybrané dvojice píšu listy pod pseudonymami. Svoje skutočné mená si prezradia na Štedrý večer a zároveň si vymenia špeciálne darčeky.
Vianočný stromček sa v Brazílii objavil len nedávno. Dlhší zvyk tu má stavanie betlehemu. Darčeky nosí Papai Noel, ktorý nežije na Severnom póle, ale v Grónsku. Ako dekorácia sa používajú živé kvety a atmosféru vo veľkých mestách dotvára ohňostroj.

Štedrovečerný chod
Aj Vianočná večera bola ovplyvnená prisťahovalcami, a to z Nemecka, Talianska, Portugalska a Španielska. Ako hlavný chod sa zvykne podávať pečený moriak, farebná ryža, šunka, zeleninové a ovocné misy. Večera sa nazýva Ceia de Natal (Večera zrodenia), tento názov má svoj pôvod v mytológii. Vraví o tom, že jedlo, ktoré sa objaví na štedrovečernom stole, nebude chýbať po celý ďalší rok. Poďme si teda ukázať, ako pripraviť pečeného moriaka aj s tradičným zákuskom a cíťme sa na chvíľu tak trochu „brazílsky“.

Pečený moriak
Potrebujeme: 1 moriaka, 750g gaštanov, maslo, vývar z mäsa, mleté čierne korenie, soľ, tymián, muškátový oriešok, petržlenovú vňať
Postup: Tuk a pečienku z moriaka jemne posekáme. Gaštany z jednej strany narežeme a varíme vo vode, kým sa nebudú môcť olúpať. Po olúpaní ich ešte uvaríme vo vývare z mäsa domäkka. Prelisujeme ich, zmiešame s tukom a pečienkou, pridáme korenie podľa chuti, posekanú petržlenovú vňať a zriedime vývarom z gaštanov. Plnkou plníme moriaka, ktorého potom zašijeme a pečieme na masle za občasného podlievania šťavou.

Pudim de Leite Condensado (Karamelový mliečny puding)
Potrebujeme: 1 šálku cukru (na karamel), 1,5 šálky vody, 1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka, rovnaké množstvo obyčajného mlieka, 3 vajcia, maslo, 1 menšiu tortovú formu
Postup: Na miernom ohni roztopíme v miske maslo. Pridáme vodu a za stáleho miešania privedieme k varu, až kým sa nevytvorí karamelový sirup, ktorý vlejeme do formy. Zmiešame sladené a obyčajné mlieko s vajcami do jemnej zmesi, ktorú nalejeme do pokaramelovanej formy. Formu vložíme do stredu hrnca s vodou a v horúcom vodnom kúpeli pečieme asi hodinu, pokiaľ puding nezhustne a nezačne sa oddeľovať od okrajov formy. Hotový puding necháme chladiť v chladničke po dobu 6 hodín. Potom ho hotový vyberieme z formy a servírujeme.

Autor: Zuzana Orlovská, Foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *